Leven er nog Romeinen in Vlaanderen ?

De komende maanden zullen wetenschappers van de KU Leuven DNA-stalen nemen in een aantal regio's om na te gaan of er een genetische band bestaat tussen de huidige inwoners van Vlaanderen en de Romeinse bezetters van 2.000 jaar geleden.

De onderzoekers concentreren zich op zes regio’s waar de Romeinen in het verleden duidelijk aanwezig zijn geweest, zoals de streek van Tongeren, Velzeke en Oudenburg. “De musea op die plekken staan vol met voorwerpen uit de Romeinse tijd, maar eigenlijk weten we niet of we verwant zijn met de Romeinse overheersers,” zegt onderzoeker Maarten Larmuseau in De Morgen.

De Leuvense onderzoekers zullen in elk van die regio's een aantal DNA-stalen afnemen van mannen van wie de families al minstens vierhonderd jaar in dezelfde gemeente wonen. Dat wordt nagegaan aan de hand van de stambomen. Bij de analyse van die stalen zouden kleine variaties in de Y-chromosomen, die meestal onveranderd worden doorgegeven van vader op zoon, indicaties kunnen opleveren over een mogelijke link met DNA uit het Middellandse Zeegebied.