Nieuw-Zeelandse premier zegt sorry tegen Kim Dotcom

De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft zijn verontschuldigingen aangeboden bij Kim Schmitz, alias Kim Dotcom, de oprichter van de uitwisselingswebsite Megaupload. Dotcom werd illegaal bespioneerd door de Nieuw-Zeelandse inlichtingendienst.

Premier John Key las een rapport over de illegale spionage van Kim Dotcom (archieffoto) wanneer die in Nieuw-Zeeland verbleef. "Ik ben verbaasd door wat ik zag. Dat zou volgens de regels gebeurd moeten zijn", aldus de premier. "Natuurlijk verontschuldig ik me aan meneer Dotcom en aan de Nieuw-Zeelanders."

"Indien de zaken volgens de regels gebeurden, zou snel duidelijk zijn geworden dat Dotcom beschermd was", aldus de eerste minister, die het over een "basisfout" heeft. "Het is de verantwoordelijkheid van de inlichtingendienst om in het kader van de wet te handelen."

Kim Dotcom wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van schending van auteursrechten. Als oprichter van de uitwisselingssite Megaupload zou hij op frauduleuze wijze 175 miljoen dollar (140 miljoen euro) verdiend hebben door illegale versies van films, series en andere inhoud aan te bieden.

De 38-jarige Dotcom werd in januari gearresteerd en verblijft momenteel onder huisarrest in Auckland. In maart 2013 wordt over zijn uitlevering beslist.