Reanimatie of euthanasie voor aspergeteelt?

Asperges zijn deze week een hot topic in Puurs nadat CD&V-gemeenteraadslid Wim Servaes het voorstel had gelanceerd om de teelt ervan een duwtje in de rug te geven. Niet alle partijen kunnen het voorstel even goed smaken, zo blijkt uit de standpunten van de lijsttrekkers. De oppositie plaatst vraagtekens bij de rol die CD&V zélf speelde in de aspergemalaise. Zelfs coalitiepartner N-VA spaart de kritiek niet.

Peter Lemmens (Vlaams Belang) reageert verrast dat uitgerekend ene Wim Servaes voor een sterkere aspergeteelt pleit: “Mocht het hier om het CD&V-gemeenteraadslid gaan, dan vraag ik me af waarom hij hiervan de voorbije jaren geen werk heeft gemaakt.” Toch toont hij begrip voor het voorstel: “Asperges behoren tot het (levend) erfgoed van Puurs en mogen dus gerust op meer gemeentelijke steun rekenen.”

“Landbouwers zijn natuurbewakers”

Ook Inge Faes (N-VA) wijst met een beschuldigende vinger naar CD&V. “Vorig jaar werd niet Puurs maar Kinrooi tot aspergegemeente uitgeroepen. Voor de N-VA was dit geen verrassing: CD&V voert immers een beleid dat landbouwers terugdringt.” Ze noemt landbouwers “natuurbewakers” en wil hen graag een plaats geven in de gemeente. Van subsidies wil ze echter niet weten. “Zorgen dat landbouwers in Puurs toekomstgericht kunnen ondernemen, is een betere manier om ervoor te zorgen dat deze groente meer zal worden geteeld,” klinkt het enigszins mysterieus.

Subsidies kunnen dan weer wel voor Marc Amelinckx (Positief Puurs): “Ze kunnen nuttig zijn voor wie een nieuw bedrijf opstart, maar eerst is een belastingverlaging nodig. De fiscale druk doet telers momenteel de das om.” Na overleg met familieleden actief in de sector ziet Amelinckx nog een bijkomend probleem: “Gronden waarop maïs wordt gekweekt zijn niet geschikt voor het verbouwen van asperges omdat ze te nat zijn. Bovendien is de teelt arbeidsintensief en put ze de bodem uit.”

“Beschermde oorsprongsbenaming voor de asperge”

Burgemeester en partijgenoot Koen Van Den Heuvel (CD&V) zet zijn schouders onder het voorstel van Servaes: “De voorbije jaren hebben we de asperge actief gepromoot via het evenement “Aspuurge”. Nu willen we onderzoeken hoe we de tuinders kunnen stimuleren om vrijgekomen akkerland voor aspergeteelt in te zetten.” Van Den Heuvel wil nog een stap verder gaan: “We willen ook nagaan hoe we aan het Klein-Brabantse asperge een beschermde oorsprongsbenaming of keurmerk kunnen geven.”

Ook bij Steven Prinsen (Groen) zijn positieve geluiden te horen: “Als groene partij kunnen we de promotie van een streekeigen groente alleen maar toejuichen.” Het stimuleren van de aspergeteelt is voor hem slechts een eerste stap: “Een herwaardering van lokale landbouw als ankerpunt voor een lokale voedselvoorziening is voor ons een belangrijk thema. Daarom pleiten we voor het behoud van het huidige landbouwareaal. Wat ons betreft mogen daar heel wat asperges op staan.”

“De rekening van de landbouwer is snel gemaakt”

Frank Watzeels (Open VLD) bekijkt de kwestie ten slotte zakelijk en rationeel: “De aspergeteelt is uit het landschap verdwenen. Als zoiets gebeurt, is dat veelal om louter economische redenen. Als maïs minder arbeidsintensief en financieel interessanter is, dan is de rekening van de landbouwer snel gemaakt.” Het gemeentebestuur staat volgens hem machteloos: “Het enige wat we kunnen doen is de folklore levendig houden en de hobbyteelt stimuleren. Die volgt immers geen economische wetmatigheden.”

Alexander Verstraete

lees ook