Reynders wil beveiligde ziekenhuizen in Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil beveiligde ziekenhuizen in Syrië. Premier Di Rupo lanceerde het idee al in zijn speech bij de Verenigde Naties. Met die humanitaire interventie hoopt ons land binnen de VN Rusland en China over de streep te trekken en de situatie te deblokkeren.

"Er is een echte blokkering in Syrië, maar het is mogelijk om nu iets te doen op humanitair vlak", zegt minister Reynders vanuit New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoont. "België zal met andere landen een nieuwe resolutie indienen. Er zijn meer en meer gezinnen in Syrië zonder enige toegang tot gezondheidszorg. Met partners als het Rode Kruis kunnen we die toegang verzekeren."

Premier Di Rupo opperde in zijn eerste speech voor de Algemene Vergadering van de VN ook al het idee dat medisch personeel zijn werk moet kunnen doen in Syrië.

Met de nieuwe demarche hopen Reynders en Di Rupo om Rusland en China over de streep te kunnen trekken en een VN-interventie in Syrië mogelijk te maken. "Een nieuw contact met Rusland en China om samen iets te doen is mogelijk. Tot nu toe is er een politieke blokkering zonder enige doorbraak. Op humanitair vlak is het misschien mogelijk om iets te doen voor de hele bevolking in Syrië", zegt Reynders.

Reynders stelt voor dat de VN een gesprek met Rusland en China aangaat over een nieuwe standaard van humanitaire regels in Syrië, aan de kant van het regime en van de oppositiegroepen.