Romney's geloof kan roet in het eten gooien

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 6 november laten we elke weekdag een Vlaming aan het woord die sinds kort of al een tijdje in Amerika woont.

Ongeveer anderhalve maand geleden heb ik mijn thuis in België achtergelaten voor een uitwisselingsjaar in het verre Tennessee. Dit was mijn droom die uitkwam en dus was er op de dag van mijn vertrek ook geen enkele traan te bespeuren.

Toch had ik wat angst voor het onbekende, zoals zovele andere uitwisselingsstudenten wel hebben. Twee dagen later, met heel wat strubbelingen onderweg, kwam ik dan eindelijk aan in Knoxville, Tennessee. Zonder bagage wel te verstaan.

Intussen begin ik mij hier stilletjes aan toch thuis te voelen. Mijn gastgezin deelt dezelfde interesses, de school valt goed mee, de andere uitwisselingsstudenten zijn leuk, vele leuke plaatsen om eens te bezoeken, … Kortom, ik ben klaar om er een onvergetelijk jaar van te maken!

Voorlopig is alles nog rustig, hier in het mooie Harriman, Tennessee. Dit kleine dorpje met amper 7.000 inwoners is gelegen in het Noordoosten van Tennessee. De herfst begint ook hier zo stilletjes aan vorm te krijgen, maar voorlopig gaat alles hier nog zijn gewone gangetje.
 

Dit verkiezingsjaar werd hier in gang geschoten op 27 augustus met de start van de Republikeinse partijconventie in Florida. Op 3 september ging vervolgens de Democratische partijconventie van start in North Carolina. Beide conventies werden op de voet gevolgd door het publiek.

Na beide conventies is de discussie weer even gaan liggen. Ik ben er echter zeker van dat op 3 oktober, wanneer het eerste presidentiële debat plaats vindt, er terug heel wat commotie zal ontstaan.

Tot dan zal er hier in Tennessee niet zoveel veranderen op politiek vlak. En zelfs na de debatten is de kans dat Obama in Tennessee zal winnen immers klein. Tennessee is namelijk een "Rode staat", oftewel een Republikeinse staat.

Een klein maar toch opmerkelijk verschil met België is dat de kleuren van de politieke voorkeuren omgekeerd zijn. Rood betekent hier Republikeins, oftewel eerder conservatief. Blauw, de liberale kleur in België, betekent hier democraat oftewel eerder een progressief gedachtegoed.

"Obama or America, you can't have both"

Ook al wordt er over politiek niet openlijk gesproken, toch merk je in het straatbeeld dat Obama niet echt geliefd is hier in Tennessee. Regelmatig kom je reclameborden tegen met het opschrift "Obama or America, you can’t have both".

Dit zegt toch redelijk veel over hoe de mensen hier denken over het beleid van Obama. Dit komt grotendeels door de "Obamacare" die president Obama graag zou invoeren. Mensen uit Tennessee zijn niet echt bezig met gezondheidszorg. Hun interesse gaat eerder uit naar economie en werkzekerheid.

De economie is niet geworden wat de bevolking 4 jaar geleden bij het verkiezen van Obama op gehoopt had, en ik vrees dat Obama daarop zal worden afgestraft hier in Tennessee. Ook het aantal werkende mensen is maar nipt gestegen.

Werkgelegenheid is hier nog steeds een groot probleem. Mensen die bij mij in de buurt wonen, durven niet meer van job te veranderen uit schrik dat ze geen andere job meer aangeboden krijgen.

Romney's geloof zal invloed hebben op stemgedrag in Tennessee

De mensen in Tennessee zijn nog steeds enorm gelovig. Op zondagvoormiddag vind je de meeste mensen terug in "Sundayschool" en/of de ochtendmis. Op de vraag welke religie iemand heeft, zal je hoogstwaarschijnlijk geen antwoord krijgen.

Het is een onderwerp waar hier niet openlijk over gesproken wordt. Toch heeft de religie een enorme invloed op het stemgedrag in Tennessee. De mensen zijn eerder conservatief, en dit uit zich in het stemhokje.

Het geloof van Romney, namelijk mormoon, kan echter roet strooien in zijn presidentscampagne. Vorige presidentsverkiezingen heeft dit meegespeeld, en ook deze keer zal hij hierdoor veel stemmen verliezen in Tennessee.

De mensen hier vinden het ietwat vreemd en onduidelijk wat deze religie precies inhoudt. Ze staan er naar mijn mening ook niet echt voor open, en daarom schrikt het hen wat af.

Doordat zowel Obama als Romney veel positieve en negatieve kenmerken opgespeld krijgen, zal het moeilijk worden om op voorhand te bepalen wie de grootste kansen heeft om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden.

Op 3 oktober, wanneer de officiële presidentsdebatten starten, zullen de presidentsverkiezingen ook in de staat Tennessee een groot discussiepunt worden. Obama zal Tennessee niet bezoeken gedurende zijn campagne, omdat Tennessee een "The winner takes it all" staat is.

Dit wil zeggen dat wanneer Romney wint in Tennessee, dat hij 100 procent van de stemmen achter hem krijgt. En aangezien Tennessee een "rode" staat is, zal president Obama zijn tijd niet verkwisten in Tennessee. Jammer maar helaas.
 

Sara Michotte