Schutter Hasselt voorlopig vrij door procedurefout

De man die op 23 juli in Hasselt zijn ex-vriendin twee keer van dichtbij in het hoofd schoot, heeft de gevangenis mogen verlaten. Hij komt in afwachting van zijn proces vrij wegens een procedurefout. Zijn voorlopige hechtenis is verlengd geweest met drie maanden, terwijl dat maar één maand per keer had mogen zijn.

In principe wordt een voorlopige hechtenis telkens maand op maand verlengd, maar voor sommige zwaardere feiten wordt dat drie maanden verlengd. Door opeenvolgende wetswijzigingen is dat voor poging tot moord opnieuw één maand geworden.

"De kwalificatie voor dit dossier is poging tot moord", zegt Robrecht De Keersmaecker van het parket van Hasselt. "Het dossier had dus maar voor één maand verlengd mogen worden. De voorzitter heeft echter op 24 augustus de voorlopige hechtenis verlengd voor drie maanden in plaats van één maand. Dat is een onwettige beschikking, wat wil zeggen dat er op dit moment geen juridische titel meer is om die verdachte aan te houden."

De schutter hield zich na het schietincident urenlang verschanst in een schuur. Het slachtoffer, een 19-jarig meisje, ligt drie maanden na de feiten nog altijd in het ziekenhuis. Ze wordt nu extra bewaakt door de politie.