SP.A "ambitieus, maar niet megalomaan" in Mechelen

De SP.A van Caroline Gennez wil niet "megalomaan" zijn, maar wel "ambitieus". "We nemen kinderen als de maat van alle dingen", aldus Gennez. De socialisten willen van Mechelen een "warme stad op mensenmaat" maken.

Mechelen is de jongste centrumstad van Vlaanderen. Reden genoeg voor de SP.A om de focus te leggen op de Mechelse kinderen. "Zij zijn dan ook de toekomst van deze stad", klinkt het. "En het verklaart ook waarom we inzetten op een sociaal en duurzaam toekomstproject", zegt lijsttrekker Caroline Gennez.

Met een resem huisbezoeken, de enquête "Droom van een stad", werkgroepen en zelfs cafébezoeken kwam het huidige programma tot stand.

Meer kinderopvang, lagere vastgoedprijzen

Gennez, die deze legislatuur eerste schepen van de stad is, ijvert met haar partij ook voor één schepen die bevoegd is voor Welzijn en Sociaal beleid en tegelijk OCMW-voorzitter is. "Zo maken we een einde aan de versnippering van de sociale beleidsdomeinen."

De capaciteit van onderwijs en kinderopvang in Mechelen moet omhoog, vindt de SP.A. "Er zijn zeker 1250 nieuwe opvangplaatsen nodig, met focus op betaalbaarheid en een spreiding van de crèches", aldus Gennez.

Iets wat dan, volgens de partij, dringend naar omlaag moet zijn de stijgende vastgoedprijzen. "Een betaalbare woning vinden in Mechelen is niet evident, we zetten dus in op 400 extra sociale huur- en 230 koopwoningen", luidt de oplossing.

"Eén vierkante meter natuur cadeau geven"

De SP.A wil de groen rand rond Mechelen behouden, maar ook nog meer groen naar het centrum halen. Gennez en co willen zelfs een "cadeau" geven aan de inwoners.

"Wij willen elke Mechelaar jaarlijks 1m² bijkomende natuur cadeau geven. We gaan voor beleefbaar groen op 400 meter van elke Mechelse voordeur met een extra buurtpark voor alle wijken."

Ook hier willen de socialisten de Mechelse kinderen niet uit het oog verliezen. "Met speelbossen in Stuivenberg, Grisar, het Bos van Loos en aan de Vrouwvliet bieden we kinderen groen speelplezier", klinkt het. "Ook het systeem van het autoluwe gebied willen we optimaliseren en uitbreiden met minstens de Ijzerenleen."

Uitbreiding skatepark en nieuwe concertzaal

Gennez was één van de drijvende krachten achter het nieuwe skatepark aan Perron M. In een volgende legislatuur wil ze de "skatende" jeugd nog beter bedienen en het skatepark uitbreiden.

Ook een nieuwe concertzaal, genre AB en Trix, moet mogelijk zijn op de terreinen van de NMBS. Burgemeester en coalitiepartner Bart Somers liet eerder ook al vallen dat een nieuwe concertzaal voor Mechelen tot de mogelijkheden behoort in een volgende legislatuur.

"Veiligheidsbudget van 27 miljoen euro anders besteden"

De SP.A wil een heroriëntering van het budget voor het veiligheidsbeleid, dat bedraagt nu 27 miljoen euro. "De wijkagent moet veel meer zichtbaar zijn", zegt Gennez. "De politie moet ook aan de kant staan van de Mechelaar die niets fout doet", verwijst ze naar de recente ophef rond het harde optreden van de lokale politie.

Ook de dure huisvuilzak is voor Gennez een doorn in het oog. Ze wil de prijs terugdringen door de invoering van een toeristentaks. Die zou dan één euro per nacht bedragen.

lees ook