Spanje bespaart 40 miljard euro extra

De Spaanse regering heeft een akkoord bereikt over de begroting van volgend jaar. Er komen voor een recordbedrag van 40 miljard euro besparingen en extra inkomsten, bovenop de 23,7 miljard euro besparingen die de regering-Rajoy eerder al had goedgekeurd.

Spanje bevindt zich in een zware economische crisis met een torenhoge werkloosheid. Om het begrotingstekort onder controle te houden had de regering van Mariano Rajoy eerder al een besparingspakket van 23,7 euro goedgekeurd.

Spanje moet van de Europese Unie zijn tekort op de begroting terugbrengen tot 8,9 proecent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar, en 6,3 procent volgend jaar. Maar over de eerste acht maanden nam het begrotingstekort nog toe. 

Vandaar het nieuwe pakket maatregelen , goed voor 40 miljard euro. Volgens minister van Economie Luis de Guindos gaat Spanje daarmee verder dan de aanbevelingen van de EU. 

De details van het plan werden op een persconferentie voorgesteld. Vervroegd pensioen wordt bemoeilijkt en de lonen van het personeel in openbare dienst worden voor het derde jaar op rij bevroren. De vermogensbelasting wordt uitgebreid, en zou 700 miljoen euro moeten opbrengen. Er komt ook een nieuwe belasting op lottowinsten vanaf 2.500 euro: die zou meer dan 800 miljoen in het laatje moeten brengen.

Opvallend is dat de pensioenen volgend jaar met een procent stijgen. Spanjaarden die hun oude wagen inruilen voor een milieuvriendelijk exemplaar, ontvangen een schrootpremie.

De begroting moet nog goedgekeurd worden door het parlement, maar daar beschikt de regering-Rajoy over een absolute meerderheid. Gisteren waren er in heel het land protestmanifestaties tegen de aangekondigde besparingen (foto links).

Morgen wacht Spanje nog een andere belangrijke test. Dan worden de resultaten bekendgemaakt van de stresstest van de Spaanse banken. Als die tegenvallen zal de regering waarschijnlijk officieel voor hulp aankloppen bij de Europese Unie.