Tsjechen mogen opnieuw borrel of cocktail drinken

Goed nieuws voor Tsjechen die graag een aperitiefje, borrel of een cocktail drinken. De regering in Praag heeft het verbod op dranken met een alcoholpercentage van meer dan 20 procent gedeeltelijk opgeheven. Dat verbod werd eerder ingevoerd nadat 26 mensen gestorven waren door giftige alcohol.
Door het verbod werden alle zware dranken uit de rekken gehaald.

Sterke drank die geproduceerd is voor 1 januari 2012 mag opnieuw verkocht worden. Ook nieuw-geproduceerde alcohol mag opnieuw in Tsjechische de winkelrekken. Die laatste flessen moeten wel met een rode zegel gemarkeerd zijn. Onder Europese druk stopte het land vorige week de export van sterke alcoholische dranken. Volgens de Tsjechische minister van Volksgezondheid zal ook dat verbod een dezer dagen ingetrokken worden.

Verder laat de Tsjechische politie weten dat de 2 mogelijke daders van het alcoholschandaal geïdentificeerd zijn. Van eind augustus tot begin september produceerde het duo alcohol aangelengd met giftige methanol. Zo’n 15.000 liter daarvan is op de markt gebracht. Door het giftige goedje zijn in het totaal 26 mensen om het leven gekomen.

Het intrekken van het verbod komt voor de Tsjechische staatskas geen dag te laat. Door het tijdelijke consumptieverbod liep die al ruim 5 miljoen euro aan accijnzen mis en dat scheelt al snel een slok op een borrel.