UZ Gent toch voor rechter na verkeerde bestralingen

Het Universitair Ziekenhuis van Gent moet toch voor de rechter verschijnen omdat 17 patiënten verkeerd bestraald zijn met een speciale "helm". Ook de fabrikant van de helm, enkele toeleveringsbedrijven en dokters van het UZ worden vervolgd.

Het "stereotactisch kader", een soort helm, zou hersentumoren of uitzaaiingen driedimensionaal en zeer gericht kunnen behandelen. Door een probleem met de software ontstond er een afwijking van meer dan een centimeter ten opzichte van de plaats van de tumor. Dat is gebleken uit onderzoek van het FANC, het federaal agentschap voor nucleaire controle.

De fout kwam zes jaar geleden al aan het licht toen negen van de zeventien fout bestraalde patiënten al overleden waren.

Tegen de eerste verwijzinging naar de correctionele rechtbank was beroep aangetekend, maar nu heeft de kamer van inbeschuldigingstelling hetzelfde beslist.