Winkeliers vrezen blokkering van prijzen

Comeos, de federatie van handelaars, maakt zich grote zorgen over de maatregelen die de federale regering neemt om de prijzen onder controle te houden. Als de nieuwe prijzenwet volgend jaar van kracht wordt, kan er in uitzonderlijke gevallen een blokkering van de prijzen worden opgelegd. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) zegt dat de sector altijd zal worden gehoord.

Volgend jaar treedt een nieuwe prijzenwet in werking. De regering roept daarvoor een nieuwe concurrentiewaakhond in het leven: het zogenoemde prijzenobservatorium, dat kan optreden bij een ernstige verstoring van de markt. In uitzonderlijke gevallen kan die instelling een prijs laten blokkeren.

Comeos is hierover erg ongerust. Er is te veel onduidelijkheid, zegt woordvoerder Peter Vandenberghe. "In de wet staat dat ze kunnen optreden bij problemen, maar wat zijn problemen? Is dat wanneer iemand vindt dat de melk te duur is of dat de lasagne vandaag te duur is? Dat moet op zijn minst gedefinieerd worden."

De federatie van handelaars stelt ook dat de ingrepen niet in het voordeel van de consument zullen zijn en vindt dat de regering "de echte problemen verbergt achter een rist populistische maatregelen", luidt het in een persbericht. "De loonkosten, de gebrekkige arbeidsflexibiliteit in de sector, de fiscale maatregelen en de groothandelsprijzen maken dat een Belgische handelaar 7 procent duurder werkt dan zijn concurrent in Nederland, Duitsland of Frankrijk.

"Ons mededingingsbeleid is onderontwikkeld"

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) ontkende in "De ochtend" op Radio 1 dat de wet onduidelijk is.Hij wijst erop dat het prijzenobservatorium geen prijzen kan blokkeren, maar enkel een studie kan uitvoeren.

"De mededingingsautoriteit, die onafhankelijk is, kan vervolgens maatregelen nemen. Dat kàn een prijzenblokering zijn, maar ook over transparantie of prijsformules gaan. Daartegen is nog beroep mogelijk door de sector. Het is zeker niet zo dat ambtenaren nu de prijzen gaan kunnen blokkeren, zoals Comeos zegt."

Volgens de minister gaat de Europese Unie nog veel verder. "Ons mededingingsbeleid is onderontwikkeld in vergelijking met andere landen. We hebben deze maatregelen doorgepraat met de EU", zegt hij.