1.051 nieuwe plaatsen in de kinderopvang

Er komen 1.051 nieuwe opvangplaatsen voor kinderen jonger dan drie jaar. Dat heeft Vlaams minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) aangekondigd. De Vlaamse regering maakt daarvoor 7 miljoen euro vrij.

Concreet gaat het om 1.051 plaatsen voor 0 tot 3-jarigen in de erkende en gesubsidieerde kinderdagverblijven (235 plaatsen) en inkomensgerelateerde kinderopvang (IKG, 816 plaatsen). Daarnaast is er ook extra financiële ondersteuning voor 974 plaatsen in de zelfstandige sector, zegt Vandeurzen.

"Het is absoluut een grote uitbreiding, en ook een uitbreiding die rekening houdt met plaatsen waar ouders kunnen betalen volgens hun inkomen", zegt Leen Dubois van Kind en Gezin. "Of de vraag daarmee volledig voldaan is, is altijd moeilijk te bepalen. De vraag is groot geworden de laatste jaren door een stijging van het aantal geboortes maar dit is wel een belangrijke uitbreiding voor ouders die een plek zoeken in hun zorgregio."

De 235 nieuwe plaatsen voor de erkende en gesubsidieerde kinderopvang komen er in Antwerpen, Gent, Brussel, Menen, Blankenberge, Oostende, Mechelen, Genk, Maasmechelen, Ronse, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren.

De 816 nieuwe IKG-plaatsen komen er in de zorgregio's Aalst, Boom, Brasschaat, Dendermonde, Eeklo, Geel, Halle, Hasselt, Herentals, Hoogstraten, Leuven, Mol, Neerpelt, Ninove, Poperinge, Roeselare, Tielt, Turnhout, Vilvoorde en Waregem.

De toekenning van de nieuwe opvangplaatsen gebeurt door Kind en Gezin.