"Hiv-patiënten sneller en beter opsporen"

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil het aantal hiv-besmettingen in ons land terugdringen en daarom werk maken van een snellere opsporing van patiënten.

Het aantal hiv-besmettingen in ons land stijgt sterk, de helft van de patiënten wordt te laat behandeld. Die mensen moeten sneller gevonden worden, en niet alleen via de huisarts, stelt het kabinet van Onkelinx.

"Dat betekent dat we naar die plaatsen moeten trekken waarvan we weten dat er bepaalde bevolkingsgroepen die een hogere mate van besmetting hebben, naartoe gaan. We denken daarbij aan bepaalde bars en evenementen", zegt woordvoerster Kathleen Sottiaux.

"We focussen te veel op de klinische opsporing. We moeten meer gaan opsporen op het terrein", aldus Onkelinx in de krant Le Soir. Volgens de minister moeten ook enkele taboes sneuvelen. Zo is één op de twee patiënten niet-Belg en zit het aantal besmettingen onder homoseksuelen opnieuw in de lift.

Hoe de actieve opsporing in de praktijk precies gaat gebeuren, wordt de komende maanden verder uitgewerkt.