"Iedere plons in het water doet mijn hart sneller slaan"

Is hij een held? Misschien wel, want deze riviervisser heeft intussen 25 levens gered. Mensen, jong of oud, die een eind aan hun leven wilden maken door van de bijna 20 meter hoge Pancevo-brug in Belgrado, Servië, te springen. Maar Renato Grbic wist hen dus allemaal uit het water te halen en hen zo een nieuwe kans te bieden. Men kent hem in de buurt als "Superman van de Donau". De Amerikaanse zender ABC News zocht hem op.

"Er is niets dat een grotere adrenalinestoot teweegbrengt dan een leven te redden. Wanneer ik de plons in het water hoor, dan begint mijn hart sneller te slaan. Met slechts één gedachte in mijn hoofd: zal ik daar op tijd geraken?"

"Een 15-tal jaar geleden hoorde ik samen met mijn broer dat er iets in het water gegooid werd. Een autoband, dachten we. In die tijd werd er veel afval in de rivier gegooid. Maar we merkten al snel dat het bleef bovendrijven. Toen we het naderden, zagen we dat het een jongeman was. Ik gaf hem mijn hand en bracht hem naar de oever. Mijn broer gaf hem een sigaret. Maar in vijftien minuten rookte hij een heel pakje op."

Sindsdien redde hij nog 24 anderen het leven. Contact met hen heeft hij nadien nauwelijks nog: "Het is zoals een kapotte tv: er is wel een beeld, maar geen geluid." Eén iemand bezoekt hem nochtans ieder jaar in januari, de maand dat ze er zes jaar geleden een eind aan probeerde te maken, maar door Grbic gered werd: "Ieder jaar vieren we samen haar tweede geboortedatum. Wat meer van beloning kan ik wensen!"

De 51-jarige Grbic is er zich ook van bewust dat niet ieder leven dat hij gered heeft, dat effectief ook wilde: "Een zevental jaar geleden droegen mijn broer en ik een postbode van middelbare leeftijd uit het water. Een maand later herkende ik zijn gezicht in de krant. Het was dezelfde man. Hij pleegde zelfmoord in zijn appartement."

Toch is een zelfmoordpoging volgens de man vaak een schreeuw voor hulp: "Daarom voel ik ook, na iedere redding, dat ik de juiste beslissing genomen heb."

Binnenkort hoopt hij een reisje naar Thailand te ondernemen: "Daarom vraag ik nu luidop om niet meer van de brug te springen! Want er zal dan niemand zijn om hen te redden."

lees ook