"Ik geef het toe: mijn oudste zoon is mijn favoriet"

Buzz Bishop was tot enkele dagen geleden een vrij anonieme Canadese radiopresentator en dito blogger op een website voor ouders met kinderen. Tot hij ruim een week geleden in zijn blogbijdrage een duidelijke keuze liet optekenen voor een van zijn twee kinderen. "Ja, ik heb een favoriet kind, mijn zoon Zacharie", schreef hij. Een storm van protest volgde, want, als er iets is wat een ouder blijkbaar niet mag doen, is kiezen tussen een van zijn kinderen. "Maar waarom is het zo’n taboe?", reageert de 42-jarige vader nu.

Bishop in zijn blog: 'Indien ik helemaal eerlijk ben, dan is mijn oudste zoon mijn favoriet van beiden. Hij en ik zijn avontuurlijke 'partners in crime' en ik kan me een leven zonder hem niet voorstellen. Hij was misschien niet gepland, maar ik ben zo blij dat hij geboren is.'

"We doen meer dingen samen. Voor mij staat hij voor meer plezier. Het is niet dat ik meer van de ene hou dan van de ander, maar ik zie hen graag op een verschillende manier."

Op de blog volgde een storm van protest. Volgende reactie vat de kritiek het best samen: "Stel je voor dat je kinderen dit ooit lezen. Het moet vernietigend zijn te weten dat je niet in de hoogste schuif lag bij een van je ouders. Bovendien, mocht ik geweten hebben dat ik het favoriete kind was, dan zou ik dat heel erg gevonden hebben voor mijn broers of zussen. Wat voor zin heeft het om zoiets te publiceren?"

Engelstalige media sprongen mee op de kar en lieten opvoedingsexperten uitgebreid aan het woord.

Bishop bleef nochtans bij zijn standpunt: "Geef het toch toe. Ook u heeft een favoriet kind. Ik in ieder geval wel. Ja, ik heb een favoriete zoon en ik schaam me er niet voor dat toe te geven. Wanneer u diep in uzelf kijkt, zal u dat ook moeten toegeven. Dat ik voor Zacharie koos betekent niet dat ik hem een voorkeursbehandeling geef bij de opvoeding van mijn kinderen. Het is niet zo dat ik meer van hem pik omdat hij mijn eerste keuze is. Ik zie hem alleen liever."

In "Good morning America" voegde Bishop eraan toe: "Het zit hem allemaal in het gebruik van de juiste woorden. Hij is mijn favoriet omdat ik mij makkelijk in zijn wereld kan verplaatsen. Als ik dan zeg dat hij mijn favoriet is, dan zijn dat de woorden daarvoor. Ik denk dat ik daarmee niets slechts bedoel."

"Iedereen blijkt over zijn favoriet kind te denken, waarom is het dan een taboe om dat luidop te zeggen? Is een favoriet hebben de "Voldemort" van het ouderschap? Laten we hier ten minste open over discussiëren", voegde hij er op Daily mail aan toe.

Ook echtgenote Jennifer steunt haar man: "Zacharie is zijn favoriet op dit moment, maar dat betekent niet dat dat altijd zo zal blijven."

Dat zijn kinderen ooit de bewuste passage van zijn blog zullen lezen, boezemt Bishop geen angst in: "Dan hoop ik dat onze relatie nog sterk genoeg is om te begrijpen in welke context ik die woorden geschreven heb."

lees ook