"Investeren wél nog in onderzoek naar Alzheimer"

Onderzoekster Christine Van Broeckhoven trekt aan de alarmbel: na vijf jaar van veelbelovende onderzoeken die geen noemenswaardig resultaat hebben opgeleverd, zijn enkele grote farmaceutische bedrijven flink aan het snoeien in hun alzheimeronderzoek. Die bedrijven weerleggen de kritiek.

“Investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen kost de farmaceutische industrie handenvol geld”, aldus Van Broeckhoven. "Zij verwachten uiteraard een return on investment, maar dat is de laatste 5 jaar tegengevallen.” Verschillende veelbelovende onderzoeken zijn op het nippertje telkens afgesprongen.

“De klinische testen hebben geen noemenswaardige resultaten opgeleverd.” Hierdoor trekken meer en meer grote farmaceutische bedrijven zich terug uit het onderzoek. “Ze plaatsen zich op de zijlijn en wachten af tot er nieuwe ontwikkelingen zijn in het wetenschappelijke onderzoek, alvorens ze opnieuw gaan investeren.”

Christine Van Broeckhoven (kleine foto) is een autoriteit op het gebied van alzheimer. In mei nog kreeg ze in New York de prestigieuze "Award for Medical Research" van de Metlife Foundation, een prijs die wordt toegekend voor wetenschappers die belangrijk onderzoek hebben verricht in het begrijpen van alzheimer.

De onderzoekster trekt aan de alarmbel en roept de overheid op om erop toe te zien dat er voldoende in alzheimeronderzoek geïnvesteerd wordt. De laatste 15 jaar is ontzettend veel vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de ziekte. Toch wordt de onderzoekster er wat moedeloos van. Er wordt volgens haar 26 keer meer geïnvesteerd in kankeronderzoek dan in onderzoek naar dementie.

Aan afzetmarkt voor nieuwe alzheimerremmers is alvast geen gebrek. In België alleen al hebben 170.000 mensen een of andere vorm van dementie. 90.000 daarvan lijden volgens officiële cijfers aan alzheimer, vermoed wordt dat in de praktijk tot 3 keer meer mensen aan de ziekte lijden.

"Aan de overheid om meer te doen"

De farmaceutische bedrijven in ons land spreken de kritiek van Van Broeckhoven tegen. "We investeren zelfs méér dan vroeger in het onderzoek", klinkt het bij de belangenorganisatie Pharma.be.

De bedrijven vinden wel dat het aan de overheid is om meer te doen. Zij vinden dat de overheid meer moet investeren in fundamenteel onderzoek, waar de bedrijven geld vrijmaken voor toegepast onderzoek.

Wat is alzheimer?

Alzheimer is een hersenziekte waarbij de patiënt heel snel dementeert. De ziekte begint meestal met geheugenstoornissen, waardoor vooral in het begin nieuwe informatie niet meer wordt opgeslagen. Daarna ontstaan meestal taalstoornissen en oriëntatiestoornissen, waardoor de patiënt moeilijker uit zijn woorden geraakt en makkelijker verdwaalt. Langzaam leidt de ziekte tot de achteruitgang van alle functies tot de patiënt uiteindelijk voor alles afhankelijk wordt van verzorging.

Links gezonde hersenen, rechts hersenen van iemand die aan alzheimer lijdt (bron: Alzheimer's Disease Education and Referral Center).