"Niet toegeven aan chantage vakbonden NMBS"

Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) steunt minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) in zijn plan om de NMBS in een tweeledige structuur te splitsen. Ook vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) betreurt de staking van de spoorwegvakbonden.

"De hervorming van de NMBS zoals Paul Magnette die voorstelt, ligt in de lijn van hetgeen Europa vraagt", argumenteerde Vincent Van Quickenborne voor aanvang van het kernkabinet. "Het is goed dat hij niet toegeeft aan de chantage van de vakbonden."

Het plan van de minister Magnette betreft de tweeledige opsplitsing van de NMBS. Enerzijds de vervoersmaatschappij NMBS (verantwoordelijk voor het reizigersvervoer) en anderzijds spoorwegnetbeheerder Infrabel. Op dit moment is er naast de duale structtuur, nog een derde maatschappij, de holding die alles moet samenhouden.

Om de samenwerking tussen de verschillende maatschappijen te optimaliseren zou de driedeling herleid worden tot een tweedeling, maar de spoorwegvakbonden zien dat idee niet zitten. Zij pleiten voor één maatschappij. Om hun eis kracht bij te zetten, zullen de bonden op 3 oktober 2012 staken.

"Ik vind het onbegrijpelijk dat de spoorbonden de gesprekken eenzijdig hebben verbroken", stelde Magnette (foto klein). "Net op het moment dat mijn kabinet concrete voorstellen op tafel had gelegd". Zodra de vakbonden "echte bereidwilligheid tonen om over te gaan tot een werkelijk betrouwbaar overlegproces", wil Magnette wel opnieuw rond de tafel gaan zitten.

Ook Johan Vande Lanotte betreurt de beslissing van vakbonden. "Ik vind het jammer dat ze hebben beslist om te staken op het moment dat er nog gepraat wordt", zei hij. "Ik vind dit geen goed idee."