"Rommelmarkt-Renoir" gestolen uit museum?

Het werk van Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) dat begin deze maand opdook op een rommelmarkt in de VS, is hoogst waarschijnlijk gestolen uit een museum in Baltimore. Het werd normaal gezien morgen geveild, maar die verkoop gaat nu niet door.

Het kleine werkje (14 op 23 centimeter) zou in 1926 via een Amerikaanse verzamelaar in de VS terechtgekomen zijn. De waarde ervan wordt geschat op een bedrag tussen 58.000 en 77.000 euro.

Een journaliste van The Washington Post heeft de zaak onderzocht en heeft in de bibliotheek van de Baltimore Museum of Art ontdekt dat het werk zich van 1937 tot 1951 in de collectie van het museum bevond en daar in 1951 gestolen werd. 

Het werk was een onderdeel van de collectie van Saidie May. De diefstal vond plaats vlak na de dood van May en het schilderij was op dat moment nog niet officieel opgenomen in de collectie van het museum. Daarom sloeg de directie zelf niet meteen alarm toen het werk opdook. "Als uiteindelijk blijkt dat het schilderij van ons is, dan willen we het erg graag tentoonstellen", zegt Doreen Bolger, de directrice van het Baltimore Museum of Art.

De FBI is intussen op de hoogte gebracht van de vermoedelijke diefstal en onderzoekt de zaak. Het werk wordt dus niet geveild.