"Stem op oudere kandidaten op 14 oktober"

De Vlaamse Ouderenraad spoort kiezers aan om op 14 oktober op ouderen te stemmen of kandidaten die belang hechten aan het lokaal ouderenbeleid. Volgens de Ouderenraad is die groep sterk ondervertegenwoordigd in de politiek en gaat daardoor veel ervaring verloren.

De Ouderenraad heeft vandaag haar campagne "Actief ouder worden" gelanceerd. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wil de organisatie de aandacht vestigen op de politieke participatie van ouderen. Die is volgens de raad ondermaats. 

"In de laatste decennia zien we dat het aantal zestigplussers in de politiek gedaald is", zegt voorzitter van Ouderenraad Jul Geeroms. "Nu ligt dat op zo'n 12 procent en het lijkt de laatste jaren stabiel."

Volgens Geeroms zijn er zo weinig ouderen in de politiek omdat die de laatste jaren geprofessionaliseerd is. "Politiek is meer een beroep geworden en die politici gaan dan ook na hun carrière op pensioen. Daardoor vind je nu steeds minder zestigplussers in de politiek. Er is dus echt wel een probleem van ondervertegenwoordiging."

De Ouderenraad vindt dat daardoor ervaring in ouderenthema's verloren gaat. "Wij pleiten voor een sterkere inbreng van die ervaringen rond ouderenthema's en een dialoog met ouderen", zegt Geeroms. De organisatie is daarom voorstander van ouderenraden op alle politieke niveaus.

lees ook