"Ze noemen Obama soms ook een marxist"

Premier Elio Di Rupo (PS) weerlegt de kritiek dat zijn regering een extreemlinks beleid voert. Hij wijst op de afgenomen langetermijnrente.

De regering werd vorig weekend onder vuur genomen door CEO Luc Bertrand van investeerder Ackermans & van Haaren. Volgens hem zouden Di Rupo en zijn ministers een ronduit marxistisch beleid voeren. PS-voorzitter Thierry Giet pareerde en zei dat Ackermans & van Haaren amper belastingen betalen in ons land.

Andere ondernemers onderschreven de uithaal van Bertrand en spraken over een moeilijk investeringsklimaat.

Di Rupo vroeg eerder deze week al aan "ondernemers én vakbonden" om constructief te blijven in tijden van crisis. Nu reageert hij nog eens laconiek op de kritiek en hij zegt dat hij zich in goed gezelschap bevindt. "Sommigen in de Verenigde Staten noemen Obama ook een marxist", relativeert de premier.

Hij wijst erop dat de langetermijnrente die ons land moet betalen om onder meer de staatsschuld af te bouwen, afgenomen is. "Toen de regering begon (in december, red.) was de rente 5,3 procent. Nu is dat nog 2,5 of 2,6 procent", zegt Di Rupo. Hij wijst er ook op dat de Belgische economie het minder slecht doet dan die van veel andere landen in de eurozone. Maar hij beklemtoont dat iedereen in ons land een steentje moet bijdragen.