Aantal asielaanvragen blijft dalen

Het aantal asielaanvragen in ons land is voor de zevende maand op rij gedaald. In september dienden 1.771 mensen een asielaanvraag in bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Dat is 31 procent minder dan in september vorig jaar.

Het aantal asielaanvragen stijgt traditioneel in de zomer- en herfstmaanden. Maar vorige maand bleef die toename beperkt tot 84 in vergelijking met augustus, tegen 331 in dezelfde periode vorig jaar.

De daling van het aantal asielaanvragen gedurende zeven maanden, gecombineerd met een stijging van 40 procent van de vrijwillige terugkeer, zorgt er bovendien voor dat het opvangnetwerk niet langer verzadigd is. In de herfst van 2011 bleven maandelijks tussen 500 en 1.000 mensen op straat omdat het opvangnetwerk compleet verzadigd was.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block is erg tevreden met de dalende trend. "Ik durf te hopen dat onze maatregelen effect beginnen te hebben. We hebben de asielprocedures versneld, de medische regularisatie verstrengd en ik ben op ontradingscampagne getrokken in Kameroen, Albanië, Kosovo en Griekenland", zegt De Block, die binnenkort naar Servië vertrekt voor een nieuwe campagne.

Meest gelezen