Bo Xilai uit communistische partij gezet

De in ongenade gevallen Chinese leider Bo Xilai is uit de communistische partij gezet en zal voor de rechter moeten verschijnen. Dat heeft het officiële persbureau Xinhua meegedeeld. Het partijcongres zal plaatsvinden op 8 november.

De 63-jarige Bo had had eerder al ontslag moeten nemen uit het Politbureau, het hoogste orgaan van de partij, maar het was niet duidelijk of er een openbaar proces tegen hem zou komen.

De voormalige topman uit de Chinese stad Chongqing wordt beschuldigd van een hele reeks misdrijven zoals machtsmisbruik, omkoping en ongepaste seksuele relaties met een heleboel vrouwen. Sommige van de beschuldigingen gaan meer dan tien jaar terug in de tijd. Bo wordt ook beschuldigd "van het maken van ernstige fouten " in de moordzaak waarbij zijn adjunct Wang Lijun en zijn echtgenote Gu Kailai betrokken waren. In een eerder proces werd Wang hiervoor veroordeeld  tot 15 jaar cel en Gu tot de doodstraf met uitstel.

Nieuw links

Bo was een omstreden figuur in de leiding van de Chinese communistische partij. Als partijchef van Chongqing voerde hij een populistische politiek, onder meer tegen de georganiseerde misdaad. Hij was een leidende figuur van de "nieuwe linkse strekking" binnen de partij die teruggrijpt naar de oude communistische waarden en cultuur.

Zijn politieke ambities werden aanzien als een gevaar voor de Chinese president Hu Jintao en diens opvolger Xi Jinping. Daarom wordt hij nu zo hard aangepakt. In een mededeling van het Politbureau heet het dat "het gedrag van Bo Xilai ernstige gevolgen heeft gehad en de reputatie van de partij en de staat erg heeft geschaad, met heel negatieve gevolgen in China en in het buitenland",

Wanneer het proces zal beginnen is nog niet duidelijk, maar nu er een beslissing is genomen rond het lot van Bo, kan de partij voort met de organisatie van het achtiende congres van de communistische partij. Daar moet de machtsoverdracht  van Hu Jintao naar Xi Jinping bekrachtigd worden. De datum voor het congres was lange tijd onduidelijk, maar nu is besloten dat het op 8 november zal plaatsvinden.