Carine Dewaele wil burgemeester blijven

De Bakelandtgemeente wordt al vele decennia lang bestuurd door christendemocraten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 haalde de partij nog 10 van de 17 zetels. De komende verkiezingen beloven best spannend te worden. Naast de bestaande oppositiepartij Jong-Lendelede staan ook Samen en de N-VA voor het eerst op het stembiljet. De hamvraag is dan ook: blijft de absolute meerderheid van CD&V overeind?
Burgemeester Carine Dewaele

Carine Dewaele is sinds 1 januari jongstleden de eerste vrouwelijke burgemeester ooit van Lendelede. Zij volgde het “stemmenkanon” Georges Gheysens op die 36 jaar lang de gemeente mee hielp besturen. “Ik ben full-time bezig met (dorps)politiek en wil dat graag blijven doen”, stelt Dewaele, die resoluut gaat voor een tweede burgemeesterssjerp.

Zij wil, samen met haar ploeg, de site Nelca in de komende jaren zien uitgroeien tot “het nieuwe, kloppende hart van de gemeente”. Alle huidige schepenen en de OCMW-voorzitter blijven op de lijst staan. Merkwaardig is dat met Jan Viaene, Nik Messely en Ann Malysse liefst drie kinderen van een oud-burgemeester of oud-schepenen voor het eerst in de gemeentelijke politiek willen aantreden.

Oudste oppositiepartij blijft

Jong-Lendelede, in de raad vertegenwoordigd sinds 1989, heeft momenteel zes gemeenteraadsleden en drie mandatarissen in het OCMW. Fractieleider Rik Dewaele, die voor het eerst ook lijsttrekker wordt, gaat er prat op dat de partij ook nu weer met een bekwame ploeg kan uitpakken. “Dat bewijzen de diverse gefundeerde tussenkomsten in de gemeenteraad”, weet Dewaele, die stelt dat zijn ploeg “gerijpt is door de jaren en klaar is voor het bestuur”. Hij weet zich daarin gesteund door onder anderen enkele mensen van Groen en de SP.A die op de lijst staan.

Nieuwkomer wil het anders

De kersverse partij “Samen” wil Lendelede anders met een logisch en rechtvaardig beleid. De partij verenigt op haar politiek open lijst mensen van LDD, Open VLD, onafhankelijken en -ook hier- Groen en de SP.A. Carl Vereecke, burgemeester van Kuurne, hielp het Lendeleedse project mee opstarten.

Francis Bonte, van Open VLD-strekking en ex-raadslid van Kuurne, trekt de lijst. Vlaams volksvertegenwoordiger Ulla Werbrouck (LDD) duwt de lijst en wil voor de volle 100% gaan voor dit gemeentelijk project. Ook Pierre Combes, momenteel Open VLD-raadslid, doet mee. De meest opvallende naam op de lijst is die van Nele Verbeke. Zij zat tot eind 2010 voor Jong-Lendelede in de gemeenteraad.

Derde keer, goede keer?

De toenmalige Volksunie was in 1970 onder “Nieuw Lendelede” van de partij maar wist geen zetel te behalen. Een tweede poging in 1994 leverde ook niets op. Op initiatief van voorzitter Erwin Danis trekt de N-VA straks met een volledige lijst naar de Lendeleedse kiezer. Of het spreekwoord “derde keer, goede keer” voor de N-VA de waarheid wordt, zal de kiezer bepalen.

Vincent Kint zal de lijst trekken met Mieke Hautekeete op de tweede plaats. Hij benadrukt dat zijn partij opkomt voor dé Lendeledenaar met een visie voor de uitbouw van een veiliger, ondernemender en financieel gezonde gemeente. Onderaan zullen Christa Beels en Jean-Claude Villez de lijst duwen. Daarnaast zullen onder meer drie jongeren van 22 jaar - Gert Jan Corneillie, Nils Van Synghel en Delphine Martin - tonen dat de N-VA ook voor de Lendeledenaren een politiek aantrekkelijke partij is.

Geert Van Gheluwe

lees ook