CD&V blijft grootste in Kortrijk, SP.A wipt over Open VLD

Indien er vandaag lokale verkiezingen zouden zijn in Kortrijk, dan zou CD&V van burgemeester Stefaan De Clerck met voorsprong de grootste partij blijven. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de VRT en Het Laatste Nieuws. Vincent Van Quickenborne en zijn Open VLD verliezen 4 procent en moeten de SP.A laten voorgaan als tweede partij in Kortrijk. De N-VA haalt bijna 15 procent.

CD&V en de N-VA vormden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 nog een kartel en staken toen met 40 procent met kop en schouders boven de rest uit.

Op 14 oktober dienen de twee ex-partners elk een eigen lijst in en als we de peilingen mogen geloven, wordt het verschil tussen de grootste partij en de andere partijen daardoor gehalveerd. De partij van burgemeester Stefaan De Clerck haalt in de peiling 30,4 procent, waardoor de kloof met de andere partijen verkleint van 20 tot een dikke 10 procent.

De tweede stek is volgens de peiling niet langer weggelegd voor Open VLD van federaal minister Vincent Van Quickenborne, die momenteel samen met CD&V de stad bestuurt. Hij en zijn partij verliezen iets meer dan 4 procent en stranden op de derde plaats met 17,1 procent.

De SP.A - op dit moment in de oppositie in Kortrijk - wipt over Open VLD naar de tweede plaats en haalt in de peiling 19,1 procent, een dik procent meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

De N-VA dient zoals gezegd in oktober een eigen lijst in. De partij eindigt in de peiling op de vierde plaats en haalt een score van 14,7 procent. Dat betekent dat de twee kartelpartners samengeteld een hogere score halen, dan toen ze zes jaar geleden een kartel vormden (40 procent toen tegenover 45,1 procent nu).

Groen boekt in de peiling een zekere winst van 3,5 procent en klokt af op 9,1 procent. Vlaams Belang moet dan weer 5 procent inleveren en duikt van 14,4 naar 9 procent.

N-VA snoept bij CD&V en Vlaams Belang

Nu de N-VA als aparte partij aan de verkiezingen deelneemt, blijkt dat ze vooral stemmen wegsnoept bij CD&V en Vlaams Belang en in mindere mate bij Open VLD. De liberalen verliezen in de eerste plaats stemmen aan CD&V.

Voorkeur naar De Clerck als burgemeester

Bij de peiling werd ook gevraagd wie men verkiest als burgemeester van de stad. Daaruit blijkt dat Stefaan De Clerck met ruime voorsprong de voorkeur van de ondervraagden wegdraagt: 35,4 procent van hen verkiest hem als burgemeester.

Hoewel Open VLD in de peiling de SP.A moet laten voorgaan, geniet Vincent Van Quickenborne toch iets mer steun dan SP.A-lijsttrekker Philippe De Coenen als het op de burgemeesterssjerp aankomt. 18,5 procent verkiest Van Quickenborne, De Coene moet het met 16,4 procent doen.

Opvallend is dat zowel CD&V, Open VLD als de SP.A ongeveer hetzelfde resultaat halen als men het percentage voor de partij met dan voor de lijsttrekker vergelijkt. Bij de N-VA ligt dat anders. De partij haalt daar een goede score van 14,7 procent, maar lijsttrekker Rudolf Scherpereel scoort heel wat minder als het over het burgemeesterschap gaat: slechts 5,2 procent verkiest Scherpereel als burgemeester.

De Clerck is ook de enige lijsttrekker die nog redelijk wat stemmen haalt bij mensen die niet voor zijn partij zouden stemmen. De andere lijsttrekkers moeten het vooral van steun van de eigen kiezers hebben.

College scoort beter dan burgemeester

Toch wordt uit de peiling ook duidelijk dat de Kortrijkzaan tevredener is over zijn stadsbestuur dan over de burgemeester zelf. 66 procent van de ondervraagden zegt "zeer tevreden" of "nogal tevreden" te zijn over het stadsbestuur. 13 procent is ontevreden.

De Clerck zelf haalt als burgemeester een score van 55 procent tevreden burgers. Ook meer mensen uiten zich als ontevreden over de burgemeester: 19 procent.

lees ook