CD&V verliest absolute meerderheid in Genk

Het lijkt erop dat er in Genk een eind komt aan 60 jaar christendemocratische alleenheerschappij. Volgens een peiling in opdracht van de VRT en Het Laatste Nieuws verliest de CD&V-lijst van burgemeester Wim Dries haar absolute meerderheid. De N-VA scoort erg goed, Vlaams Belang opvallend slecht.

Als we de peiling mogen geloven, moet burgemeester Wim Dries (CD&V, foto) na 14 oktober op zoek naar een coalitiepartner. CD&V zou naar beneden donderen van 45,6 procent in 2006 naar 34,8 procent. Voormalig burgemeester Jef Gabriëls laat een leegte achter bij de Genkse christendemocraten.

Het lijkt er dus op dat ProGenk, het kartel van SP.A, Groen en onafhankelijken, geslaagd is in haar ambitie om de absolute CD&V-meerderheid te breken, hoewel lijsttrekster Joke Quintens daar zelf geen electoraal garen bij kan spinnen. ProGenk daalt zelfs lichtjes in vergelijking met 2006: van 23,6 naar 22,7 procent.

De N-VA doet voor de eerste keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en dat lijkt te lonen, want Ann Baptist en haar lijst zouden meteen 19,6 procent scoren. De N-VA blijkt vooral stemmen weg te halen bij het voormalige kartel CD&V/N-VA en bij Vlaams Belang.

Erg verrassend in Genk is de score van de extreemlinkse PVDA, die 8,6 procent zou halen en Vlaams Belang en Open VLD zou voorbijsteken. Lijsttrekker Harrie Dewitte en lokale praktijk  dokters voor het volk blijken heel wat Genkenaars aan te spreken. 

Opvallend is de neergang van Vlaams Belang. Als we de peiling mogen geloven, is de partij na 14 oktober nog een schaduw van zichzelf, met nog maar 7,8 procent. Bij de verkiezingen in 2006 haalde Vlaams Belang nog 16,6 procent.

Ook de Vlaamse liberalen boeren verder achteruit in Genk. Open VLD moet het volgens de peiling stellen met een schamele 6,3 procent, in vergelijking met 8,5 procent in 2006.

De burgemeester is de populairste

Wim Dries (CD&V) is weliswaar nog geen volle zes jaar burgemeester, maar is er toch in geslaagd zich geliefd te maken bij de Genkenaar. 46,7 procent van de ondervraagden vindt dat hij burgemeester mag blijven. Dries laat de andere lijsttrekkers ver achter zich.

Hieronder de Genkse pop poll:

 1. Wim Dries (CD&V): 46,7%
 2. Joke Quintens (ProGenk): 12,1%
 3. Harrie Dewitte (PVDA): 9,3%
 4. Ann Baptist (N-VA): 8,4%
 5. Luc Gieraerts (Open VLD): 4%
 6. Chris Janssens (VB): 3,9%

Tevredenheid troef in Genk

De tevreden in Genk over het stadsbestuur is groot: 72 procent van de ondervraagden geeft aan tevreden zijn. Vooral de groep van de 18-34-jarigen (78 procent) is daarbij goed vertegenwoordigd. Ook de tevredenheid over de burgemeester is best groot: 65 procent is tevreden.

12 procent van de Genkenaars is ontevreden over het stadsbestuur, en daarbij is de hogere sociale klasse het best vertegenwoordigd: 17 procent. Burgemeester Wim Dries heeft ook te maken met 11 procent van zijn stadsgenoten die ontevreden zijn over hem.

 • 801 ondervraagden
 • peiling afgenomen tussen 27 augustus en 11 september 2012
 • herwegingsprocedure: per leeftijd, onderwijsniveau, beroep en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006

lees ook

  Meest gelezen