Curiosity ontdekt aanwijzingen van water op Mars

De Marsrobot Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft foto’s doorgestuurd van afgeronde en samengeklitte stenen. Gezien de grootte en de vorm zijn ze wellicht ooit door water getransporteerd en geërodeerd. De NASA denkt daarom dat dit miljarden jaren geleden de bedding van een stroom moet zijn geweest.

Hoewel verschillende wetenschappers zeggen “heel enthousiast” te zijn, komt het nieuws niet echt als een verrassing. Satellietfoto’s hadden eerder al aangetoond dat de ladingsplaats van de Marsrover wellicht ooit water heeft bevat.

Onze buurplaneet Mars is vandaag de dag een ijskoude waterloze woestijn, maar verschillende geologische studies bevestigen dat de planeet ooit warmer en natter moet zijn geweest. Het meest recente bewijs hiervoor zijn de foto’s die Curiosity heeft doorgestuurd.

De afgeronde stenen en het samenklittende grind wijzen erop dat de stenen voor een lange afstand door het water (of een andere vloeistof) zijn getransporteerd en afgesleten. Gezien de grootte van de stenen is het zeer onwaarschijnlijk dat ze wind de stenen heeft vervoerd. De wetenschappers komen tot dat besluit door zoals op de foto de stenen op de rode planeet te vergelijken met gelijksoortige stenen op aarde.

De Marsrover is nu onderweg naar Glenelg, een plaats waar drie soorten terrein elkaar ontmoeten. Daarna trekt Curiosity naar de berg Aeolis Mons. Dat is wellicht een betere plaats om op zoek te gaan naar restanten van (microscopisch) leven.