Dexia krijgt 3 miljard voor Turkse DenizBank

De Russische Sberbank zal uiteindelijk enkele honderden miljoenen euro meer moeten betalen voor de overname van DenizBank, het Turkse filiaal van Dexia. Er zouden ook 312 banen verdwijnen bij Dexia.

Vanmiddag werd de handel in aandelen van Dexia op de beurs  even stilgelegd op vraag van de bank zelf. Kort daarop volgde een mededeling over de verkoop van het Turkse filiaal DenizBank.

Daaruit blijkt dat Dexia nu een prijs van 3 miljard euro krijgt van de Russische Sberbank. Dat is meer dan de 2,78 miljard die in juni was overeengekomen, maar dat bedrag was toen afhankelijk van de resultaten van DenizBank. Die blijken dus mee te vallen.

Sberbank neemt dus de Turkse bank over en ook de filialen van die bank in Oostenrijk en Rusland. Toch boekt Dexia op de verkoop nog altijd een verlies van 744 miljoen euro. Dat zal in het derde kwartaal in de boeken worden ingeschreven.

Volgens topman Karel De Boeck vormt de verkoop een belangrijke stap in de ontmanteling van de groep Dexia. Eerder was ook al een akkoord bereikt over de verkoop van Dexia Bank België (nu Belfius) aan de Belgische staat en van Dexia Banque Internationale du Luxembourg aan Precision Capital, een investeringsfonds uit de Golfstaat Qatar. 

Dexia Groep schrapt ook 312 banen

Tegelijk heeft Dexia Groep ook aangekondigd dat er 312 banen zullen verdwijnen. Dat is het gevolg van de ontmanteling van de groep en van de reorganisatie in Frankrijk.

Daar zullen nog eens 376 medewerkers door Dexia worden overgedragen aan NEC (Nouvel Etablissement de Crédit), een nieuwe instelling die de financiering van de lokale overheden in Frankrijk op zich zal nemen.

Concreet zal Dexia het filiaal DexMA dat die taak nu op zich nemen, verkopen aan die NEC. Die laatste instelling is opgericht samen met de Franse staat, het overheidsfonds CDC  en Dexia (elk 31,7% en en de Banque Postale (4,9%).

Door die reorganisatie zou de groep Dexia nog 86 banen overhouden in België en 645 in Frankrijk.