Houdt roomsrode coalitie stand in Balen?

Met 16 zetels tegen 11 heeft de zittende coalitie van CD&V/SP.A een relaxte meerderheid. Maar op 14 oktober zal de kiezer beslissen en ook hier is de factor N-VA onmogelijk in te schatten. Al zijn bepaalde coalities al op voorhand uitgesloten.
Burgemeester Johan Leysen (CD&V)

“Neen! Uitgesloten! Wij gaan na de verkiezingen geen verbond aan met wat nu Beter Balen heet”, stelt Geert Mangelschots (N-VA) onomwonden. “Voor ons is dit nog te veel Vlaams Belang. Dat de partij op dit ogenblik 5 zetels te bieden heeft, speelt niet mee."

Mangelschots is gepokt en gemazeld in het verenigings- en culturele leven. “Het sociale weefsel van een gemeente is me erg kostbaar." Een verbond van de N-VA, Beter Balen en Open VLD zou nochtans het politieke evenwicht fors kunnen hertekenen.

Burgemeester Johan Leysen schatert als we hem confronteren met de talloze voorakkoorden die partijgenoot Schouppe pas wereldkundig maakte. “Het woord is aan de kiezer. Gezien de politieke situatie zou er al een voorakkoord moeten zijn met drie partijen en dat is er dus ab-so-luut niet”.

Leysen is wel erg te spreken over de samenwerking met de huidige coalitiepartner: “Dit is gewoon de sterkste ploeg waar ik al mee samengewerkt heb, het klikte gewoon tussen ons. Ook binnen de eigen partij zaten we met een groep leeftijdsgenoten die uiteindelijk vrienden werden. Dat scheelt in de werking."

Koffiedik kijken

Ook Werner Hens (SP.A) blikt tevreden terug op de voorbije zes jaar. De leefomgeving was continu zijn ding. “We hebben 4 miljoen euro geïnvesteerd in asfalt- en betonvernieuwing, twee schoolomgevingen werden veilig heringericht en er kwamen 400 (gratis!) parkeerplaatsen. Er staan 22 lopende kilometers fietspaden in de steigers."

Koen Willekens (Open VLD) reageert sceptisch op het al dan niet bestaan van een voorakkoord. “Ik ben van mening dat er bij de vorige verkiezingen eentje van twaalf jaar gesloten werd. Maar goed, het zal de kiezer zijn die bepaalt en dat zal voor ieder van ons afwachten zijn. Wij hebben alvast met niemand een akkoord afgesloten. Na de verkiezingen sluiten we niks uit. We gaan met iedereen praten op basis van onze programmapunten."

Op basis van het programma dat Beter Balen (vroeger Vlaams Belang en goed voor 5 zetels) voorstelt, zijn er alvast flink wat raakpunten zoals gezonde financiën en het kostenplaatje van een verblijf in een rusthuis.

Een conglomeraat van drie partijen zou in theorie mogelijk zijn en mogelijkheden bieden. “We hebben tijdens de gemeenteraden al gemerkt dat we vaak dezelfde thema’s belangrijk vinden. Maar we willen niet ten koste van alles mee besturen. Met het programma van de SP.A wordt dat sowieso al bijzonder moeilijk."

Jef Aerts

lees ook

    Meest gelezen