Mini-top over Oost-Congo levert niets op

In de marge van de Algemene Vergadering in New York heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon een gesprek achter gesloten deuren gehad met de Congolose president Joseph Kabila (foto, links) en diens Rwandese collega Paul Kagame (foto, rechts). Onderwerp van gesprek was het geweld in Oost-Congo. Het overleg liep uit op een sisser want geen van beiden wou zijn standpunten herzien.

De poging tot verzoening was geen lang leven beschoren. Kabila en Kagame bleven het grondig oneens over wie verantwoordelijkheid draagt voor het toenemende geweld in Noord-Kivu, in het oosten van Congo. Het geweld flakkerde er in april opnieuw op na het oprichten van de rebellengroep M23. De situatie is er in jaren niet zo ernstig geweest.

M23 werd opgericht door een aantal overgelopen hoge officieren uit het Congolese leger. Uit een VN-rapport blijkt dat de rebellen steun krijgen vanuit Rwanda. Rwanda echter ontkent die aantijgingen en zegt dat net Congo verantwoordelijk is voor het toegenomen geweld. De presidenten van de twee landen bleven die standpunten ook gisteren herhalen.

De mini-top werd ook bijgewoond door de belangrijkste Afrikaanse landen en de vijf permante leden van de VN-Veiligheidsraad. Ban Ki-Moon drukte er zijn bezorgdheid uit en vertelde over de moorden, verkrachtingen en plunderingen door de rebellen van M23. "De cijfers zijn onrustwekkend: meer dan 260.000 mensen zijn het gebied sinds het begin van de opstand ontvlucht, en zeker 60.000 anderen zijn naar Rwanda en Oeganda gevlucht."

Maar net als die van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, haalde de poging van Ban Ki-Moon niets uit. Hij drukt na afloop zijn teleurstelling uit. "Ik ben zwaar verontrust door berichten over zware schendingen van de mensenrechten door de rebellen van M23. Er moet een eind gemaakt worden aan deze gruwelijkheden."

In een statement achteraf veroordeelden de deelnemers aan de mini-top alle externe steun aan de rebellen, zonder echter Rwanda bij naam te noemen. Een algemene veroordeling door de VN bleef gisteren echter uit. Rwanda wou niet dat het onderwerp van buitenlandse steun ter sprake kwam.