N-VA wordt grootste partij van Ajuinenstad

Als er vandaag lokale verkiezingen zouden zijn in Aalst, dan zou de N-VA de grootste partij van de stad worden. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de VRT en Het Laatste Nieuws. CD&V van burgemeester Ilse Uyttersprot en vooral Vlaams Belang zitten in de hoek waar de klappen vallen.

Als de verkiezingsuitslag op 14 oktober gelijk is aan deze pas uitgevoerde peiling, dan zijn de verkiezingen voor de Aalsterse N-VA-afdeling meer dan geslaagd. In 2006 trok de partij zoals in vele gemeenten nog in kartel naar de kiezer, maar in oktober gaat de N-VA voor eigen succes. In de peiling lijkt dat alvast gelukt te zijn: de N-VA wordt in Aalst meteen de grootste partij met 25,3 procent.

De partij - met ex-Open VLD'er Christophe D'Haese als lijsttrekker, Kamerlid Sarah Smeyers op twee en ex-Vlaams Belanger Karim Van Overmeire op drie - wordt met die score op haar eentje in één klap groter dan het kartel CD&V/N-VA in 2006.

Het verschil met de tweede partij is echter niet zo groot. Open VLD - met Jean-Jacques De Gucht (eerste foto in tekst) als lijsttrekker - haalt 22,2 procent en wordt zo de tweede partij van Aalst. De liberalen gaan er een kleine 4 procent op vooruit. Een mogelijke verklaring voor (een deel van) de winst, is het feit dat de liberale scheurlijst BLAUW zich opnieuw bij Open VLD heeft aangesloten.

De SP.A houdt min of meer stand in vergelijking met de verkiezingen in 2006 en blijft de derde partij van Aalst met 18,9 procent. De grote verliezers zijn volgens de peiling CD&V en Vlaams Belang. CD&V - de partij van burgemeester Ilse Uyttersprot (tweede foto in tekst) - wordt naar de vierde plaats verwezen en houdt na de kartelbreuk 14,4 procent over.

Ook Vlaams Belang moet stevig incasseren. In 2006 werd de partij met 22,8 procent nipt de grootste partij in Aalst, in deze peiling moet de partij zich tevreden stellen met amper 12,2 procent en moet ze vier andere partijen laten voorgaan. De overstap van onder anderen Van Overmeire en Mia De Brouwer naar de N-VA heeft daar wellicht veel mee te maken.

Groen ten slotte wint een procentje en gaat van 4,7 naar 5,9 procent.

N-VA degradeert CD&V en Vlaams Belang

De verliezers CD&V en Vlaams Belang zien een groot deel van hun stemmen vooral naar de N-VA gaan. Ook bij de andere partijen belanden van mening veranderde kiezers in de eerste plaats bij de N-VA.

CD&V vierde partij, Uyttersprot zelf populairst

Hoewel CD&V in de peiling drie partijen moet laten voorgaan, blijft burgemeester Ilse Uyttersprot zelf de populairste kandidaat-burgemeester. 24,9 procent van de ondervraagden verkiest haar als burgemeester van de Ajuinenstad.

SP.A-lijsttrekker Ann Van de Steen eindigt op de tweede plaats met 19,6 procent, gevolgd door N-VA-lijsttrekker Christophe D'Haese met 14,5 procent. Hoewel de N-VA als grootste partij uit de peiling komt, verkiest 44,5 procent van de ondervraagden toch een andere burgemeester.

Open VLD-lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht moet tevreden zijn met de vierde stek en kan maar 13,7 procent van de ondervraagden bekoren. Vlaams Belanglijsttrekker Michel Van Brempt en Groen-lijsttrekker Andreas Verleyen sluiten de rij met respectievelijk 5,2 en 4,3 procent.

Dikke buis voor stadsbestuur en burgemeester

Uit de peiling blijkt ten slotte dat de Aalstenaar niet echt laaiend enthousiast is over het huidige stadsbestuur (CD&V/N-VA, Open VLD, SP.A). Amper 49 procent van de ondervraagden zegt "zeer tevreden" of "nogal tevreden" te zijn. Daarmee krijgt het bestuur een buis aangesmeerd. 23 procent is ontevreden.

Uyttersprot zelf krijgt nog een lagere score te verwerken. 46 procent uit zich "zeer tevreden" of "nogal tevreden". 25 procent van de ondervraagden geeft dan weer aan ontevreden te zijn.

  • 800 ondervraagden
  • peiling afgenomen tussen 27 augustus en 22 september
  • herwegingsprocedure: per leeftijd, onderwijsniveau, beroep en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006

lees ook