N-VA zit Somers op de hielen in Mechelen

Als het vandaag lokale verkiezingen zouden zijn, dan gaat de N-VA van lijsttrekker Marc Hendrickx fors vooruit in Mechelen. De partij telt amper 3,8 procent achterstand op de stadslijst van burgemeester Bart Somers (Open VLD) in Mechelen. Somers kan volgens de peiling van de VRT en HLN nog 30,9 procent van de Mechelaars bekoren, de N-VA haalt 27,1 procent.

Mechelen werd afgelopen legislatuur bestuurd door een coalitie van VLD-CDO-Groen! en de SP.A met onafhankelijken. Burgemeester Bart Somers (Open VLD) aast nu op een derde legislatuur aan het hoofd van de Dijlestad.

De peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws lijkt Somers (foto) vooralsnog geen windeieren te leggen. Zijn stadslijst (vld-groen-m+) doet met 30,9% 0,1 procentpunt beter dan in oktober 2006 (30,8%).

De grote uitdager is hoe dan ook de N-VA, in 2006 nog in een kartel met CD&V. De lijst van Marc Hendrickx stijgt naar 27,1% en steelt de titel "op één na grootste partij" van Vlaams Belang, dat maar liefst 12,9% inlevert (van 26,5% naar 13,6%).

CD&V en Vlaams Belang hofleverancier van de N-VA

CD&V (9,9%) verliest een pak stemmen aan haar voormalige kartelpartner. 44% van de Mechelaars die voor het kartel CD&V/N-VA kozen in 2006, volgen de N-VA nu de partij alleen naar de kiezer trekt.

Het vertrek van lokaal bekend figuur Karel Van Butsel laat zich dus duidelijk voelen bij de christendemocraten. Maar ook Vlaams Belang verliest, volgens de resultaten van de peiling, 25% van haar kiezers aan de N-VA.

SP.A gaat achteruit, maar wordt derde partij

Coalitiepartij SP.A gaat achteruit, maar wordt wel de derde partij in de stad. Caroline Gennez (foto) klokt af op 16,7%, terwijl bij de stembusgang in 2006 nog 20% van de kiezers het bolletje van de haar partij kleurden.

De SP.A behoudt wel 70% van haar kiezers en klopt daarmee nipt de stadslijst (68%). De PVDA van acteur en lijsttrekker Dirk Tuypens stijgt met 0,7 procent naar 1,3%.

Het huidige stadsbestuur kan op bijval rekenen van haar inwoners. 15% laat weten "zeer tevreden" te zijn. De massa (49%) houdt het bij "nogal tevreden". 7% van de ondervraagden zei "helemaal niet tevreden" te zijn met het beleid de afgelopen zes jaar.

Somers ongenaakbaar, Gennez boven Hendrickx

De stadslijst van burgemeester Somers wordt dan wel op de hielen gezeten, volgens de ondervraagden komt niemand nog maar tot aan de knieën van de liberaal als het op het burgemeesterschap aankomt.

Opvallend: Gennez volgt als tweede, weliswaar op ruime afstand van Somers, voor Marc Hendrickx.

  1. Bart Somers (vld-groen-m+) - 40,6%
  2. Caroline Gennez (SP.A) - 18,7%
  3. Marc Hendrickx (N-VA) - 12,9%
  4. Frank Creyelman (Vlaams Belang) - 5,8%
  5. Walter Schroons (CD&V) - 5,0%
  6. Dirk Tuypens (PVDA) - 1,6%
  • 800 ondervraagden
  • Peiling afgenomen tussen 27 augustus en 22 september 2012
  • Herwegingsprocedure: per leeftijd, onderwijsniveau, beroep en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006


 

lees ook