Nederlandse steden willen van wietpas af

De Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag verenigen zich in het verzet tegen de algemene invoering van de wietpas. Dat is een maatregel om drugstoeristen in de grensstreek te weren. De steden vrezen voor een toename van de illegale handel.
archieffoto

“We hebben het idee dat we een pil opgedrongen krijgen, terwijl we niet ziek zijn en mogelijk wel alle bijwerkingen daarvan gaan ervaren”, klinkt het in Utrecht. Volgens hen begrijpen ze dat de wietpas nodig is om de overlast van drugtoeristen in de grensstreek in te perken, maar hebben ze daar in Utrecht geen last van. De stad vreest door de invoering ervan vooral een toename van de illegale handel.

De burgemeester van Rotterdam liet eerder deze week al weten volledig tegen de invoering van de wietpas te zijn. Volgens hem is het een systeem dat niet functioneert en ook niet kan functioneren. De gemeente Den Haag ziet dan weer geen toegevoegde waarde in de wietpas. Zij zijn van mening dat het lokale beleid dat de gemeente rond coffeeshops voert al voldoende waarborgen biedt. Amsterdam denkt vooral aan het omzetverlies dat zijn stad zal lijden, omdat de stad miljoenen toeristen per jaar ontvangt. Een groot deel daarvan zou ook af en toe een coffeeshop binnenstappen.

De pas is al in gebruik in de grensregio in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Hoewel daar het drugstoerisme spectaculair is afgenomen, is er wel meer overlast van dealers op straat. Zo heeft de gemeente Breda zelfs de formateurs - die momenteel een nieuwe regering vormen - gevraagd om de wietpas niet in het volledige land in te voeren.

De wietpas wordt vanaf 1 januari 2013 in heel Nederland verplicht. Het systeem zorgt ervoor dat coffeeshopeigenaars geen drugs meer kunnen verkopen aan buitenlanders en dat Nederlandse kopers zich verplicht moeten registreren.