Nieuwbouw moet zelf energie opwekken

Vanaf 2014 zal elk nieuw huis een systeem moeten hebben voor het opwekken van hernieuwbare energie. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het gaat bijvoorbeeld om zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.

De normen voor een nieuwbouwwoning werden de afgelopen jaren al gevoelig verstrengd. Voorlopig bleven de voorwaarden beperkt tot isolatienormen, maar vanaf 2014 komt daar actieve energieproductie bij.

"Wie een woning wil bouwen, krijgt de keuze uit zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of de participatie in een buurtproject dat energie opwekt", zegt Gorik Van Holen, woordvoerder van minister van Wonen Freya Van den Bossche. Er blijft weliswaar nog een uitweg: wie echt geen energiesysteem wil installeren, kan ervoor kiezen om extra streng te isoleren.

De maatregel is een gevolg van de Europese richtlijn die voorschrijft dat alle nieuwbouw tegen 2021 'bijna energieneutraal' moet zijn. "Wat die 'bijna' betekent, ligt echter nog niet helemaal vast", zegt Van Holen.