Oostendse SP.A houdt stand, maar N-VA rukt op

In Oostende verliest de SP.A van burgemeester Jean Vandecasteele een beetje, maar al bij al blijft het verlies beperkt. De N-VA, die voor het eerste deelneemt aan de verkiezingen - en dan nog met een relatief onbekende lijsttrekker - haalt meteen 17,9 procent. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws.

Het lijkt erop dat burgemeester Jean Vandecasteele (foto) niet voor zijn sjerp hoeft te vrezen. Volgens de peiling verliest zijn SP.A ruim 5 procent in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, maar de socialisten blijven nog altijd met grote voorsprong de grootste partij in de Stad aan Zee: 40,3 procent.

De N-VA, die voor het eerst deelneemt aan de lokale stembusslag, zou meteen 17,9 procent halen en daardoor de op een na grootste worden. De partij surft duidelijk op het succes van haar partijvoorzitter Bart De Wever, want lijsttrekker Björn Anseeuw is niet meteen een bekende naam. De N-VA haalt vooral stemmen weg bij Open VLD en Vlaams Belang.

Open VLD maakt geen al te beste beurt: de Vlaamse liberalen gaan meer dan 5 procent achteruit en stranden op 11,3 procent. Nochtans pakt Open VLD in Oostende uit met een nationaal boegbeeld, maar Bart Tommelein lijkt dat lokaal niet te kunnen verzilveren.

Groen en lijsttrekker Wouter De Vriendt (foto) kunnen wel meer kiezers bekoren dan in 2006. Volgens de peiling stijgt de partij van 6 procent naar 9,9 procent.

CD&V lijkt de breuk van het kartel met de N-VA slecht te verteren en moet het volgens de peiling stellen met 9,5 procent van de stemmen. De christendemocraten hebben in Oostende gekozen voor Krista Claeys als lijsttrekster, maar dat lijkt niet echt veel op te brengen voor de partij.

Vlaams Belang krijgt rake klappen in Oostende. De partij wordt bijna gehalveerd en daalt van 16,8 naar 8,9 procent. Momenteel is de VB-fractie nog de op één na grootste in de gemeenteraad, na 14 oktober wordt dat mogelijk de kleinste.

Lijst Dedecker zonder Jean-Marie Dedecker lijkt weinig of niets voor te stellen. Lijsttrekker Ignace Vandewalle en zijn lijst stranden volgens de peiling op een povere 2,1 procent.

Vandecasteele op eenzame hoogte

43,1 procent van de ondervraagden verkiest Jean Vandecasteele (SP.A) als burgemeester. Bart Tommelein krijgt slechts de voorkeur van 12,5 procent van de ondervraagden, en de andere lijsttrekkers scoren allemaal minder dan 10 procent.

Dit is de Oostendse pop poll:

  1. Jean Vandecasteele (SP.A): 43,1%
  2. Bart Tommelein (Open VLD): 12,5%
  3. Wouter Devriendt (Groen): 7,7%
  4. Björn Anseeuw (N-VA): 7,3%
  5. Christian Verougstraete (VB): 4,5%
  6. Krista Claeys (CD&V): 4,5%
  7. Ignace Vandewalle (Lijst Dedecker): 2%

Meerderheid is tevreden

64 procent van de ondervraagden zegt tevreden te zijn over het stadsbestuur, van wie 16 procent zelfs zeer tevreden is. Het stadsbestuur lijkt vooral goed te scoren bij 55-plussers (71 procent), lager opgeleiden (77 procent), huismannen/vrouwen (81 procent) en gepensioneerden (75 procent).

Burgemeester Jean Vandecasteele doet het nog beter: 64 procent van de ondervraagden is tevreden over hem. Ook hier vinden we dezelfde categorieën tevreden mensen: 55-plussers (75 procent), lager opgeleiden (79 procent), huismannen/vrouwen (86 procent), gepensioneerden (76 procent) en lagere sociale klassen (75 procent).

18 procent van de ondervraagden is ontevreden over het stadsbestuur. Die malcontenten vinden we vooral bij de mannen (22 procent), de 35-54-jarigen (23 procent) en de arbeiders (26 procent). De ontevredenheid over de burgemeester is iets kleiner: 13 procent. Vooral hoger opgeleiden (18 procent), zelfstandigen (35 procent), bedienden (19 procent) en de hogere sociale klassen (20 procent) geven aan dat ze ontevreden zijn over hun burgervader.

  • 804 ondervraagden
  • peiling afgenomen tussen 27 augustus en 22 september
  • herwegingsprocedure: per leeftijd, onderwijsniveau, beroep en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006

lees ook