Peiling bombardeert N-VA tot favoriet in Wetteren

Uit een peiling, afgenomen in opdracht van het Wetterse maandblad Kwets, blijkt dat de N-VA in Wetteren uit het niets de grootste wordt. De partij haalt 23,40% in de bevraging. Er werden antwoorden verwerkt van 502 respondenten op, ongeveer, 19.000 stemgerechtigde inwoners.

"Aardverschuiving op komst in Wetterse politiek", dat kopt het lokaal maandelijkse magazine Kwets. De vragen die gebruikt werden in de enquête kwamen tot stand na overleg tussen Kwets en het marktonderzoeksbureau Dedicated Research.

"De intrede van de N-VA in het Wetterse landschap is een tsunami die de klassieke machtsverhoudingen wegspoelt", staat er te lezen.

De N-VA, die voor het eerst naar de kiezer trekt, haalt 23,40%. CD&V moet 9% inleveren en verliest zo drie zetels. "Meer dan één op de vier CD&V-kiezers stapt dus over naar de N-VA", concludeert Kwets.

Vlaams Belang niet langer in gemeenteraad?

Maar de liberale partijen verliezen ook kiezers. Respect gaat er, volgens de peiling, 7,3% op achteruit. Open VLD verliest 4,4%. Na zes jaar mee bestuurd te hebben houdt Open VLD "slechts" twee zetels over.

Ook Vlaams Belang krijgt klappen. In 2000 en 2006 kon de partij nog 8,5% van de Wetteraars bekoren, nu zouden maar 3,60% van de stemgerechtigden kiezen voor Vlaams Belang. Als dat ook het resultaat is op 14 oktober, zal de partij geen raadsleden hebben in de gemeenteraad.

Vooral de (centrum)rechtse partijen leveren dus stemmen in. Voor de linkse zijde van de Wetterse politiek blijft de schade beperkt. Groen&Co zou groter worden dan Open VLD en de SP.A gaat er lichtjes op vooruit van 8,23% naar 9%.

lees ook