Regering Hollande gaat 36,9 miljard euro besparen

In Frankrijk wordt de buikriem volgend jaar extra hard aangetrokken, zo blijkt uit de begrotingsplannen van president François Hollande die hij vanmorgen aan de ministerraad heeft voorgesteld. Hollande moest voor zijn allereerste begroting op zoek naar 30 miljard euro om binnen de Europese normen te blijven. Maar hij doet er nog een schepje bovenop, door belastingverhogingen en extra besparingen.

Vooraf was al bekend geraakt dat Frankrijk 30 miljard euro zou moeten besparen. Hollande zelf had het over "de moeilijkste begroting in 30 jaar". En de socialist heeft zich samen met zijn ministers rigorous van die taak gekweten.

Het begrotingsbudget en de plannen voor de sociale zekerheid - die maandag publiek worden gemaakt - voorzien in 20 miljard euro extra besparingen. De helft daarvan moet van voorheffingen bij de gezinnen komen, de andere helft van de bedrijven. De maatregelen komen bovenop de 4,4 miljard euro aan eerder goedgekeurde besparingen, de 10 miljard euro besparingen op de uitgaven en de 2,5 miljard euro op de uitgaven in de ziekteverzekering.

Premier Jean-Marc Ayrault (zie foto) had het bij het verlaten van het Elysée over " een gevechtsbegroting om te strijden tegen een niet aflatende schuld". Volgens Ayrault zijn de plannen gericht op de "sociale gelijkheid, de groei en de voorbereiding van de toekomst". Hij riep de Fransen op tot een "algemene mobilisatie om dit gevecht tot een goed einde te brengen".

De belastingen zouden vooral de welgestelde gezinnen en de grote bedrijven treffen. De lage inkomens en kleine en middelgrote ondernemingen worden gespaard. "9 op de 10 belastingbetalers zullen niets van de verhogingen merken", herhaalde Ayrault ook nu weer. Ook de veel besproken miljonairstaks, een belastingtarief van 75 procent voor wie een jaarlijks inkomen van meer dan een miljoen euro heeft, wordt voor een periode van twee jaar ingevoerd.

De 30 miljard euro waarnaar de Franse regering moest zoeken is nodig om binnen de Europese normen te blijven. Daarin was afgesproken om de staatsschuld dit jaar met 4,5 procent af te bouwen en in 2013 met 3 procent om zo tegen 2020 opnieuw onder de Maastrichtnorm van 60 procent te zitten. De schuldafbouw maakt deel uit van het plan om Europa door de schuldencrisis te loodsen.