Van Quickenborne: "Worden spannende verkiezingen"

Voor Open VLD-lijsttrekker in Kortrijk Vincent Van Quickenborne bewijst de peiling van VRT en Het Laatste Nieuws dat geen enkele partij domineert. Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) onthoudt dat een meerderheid van de inwoners achter het huidige beleid staat. Dat hebben beide politici in Terzake gezegd.

Van Quickenborne wijst erop dat de peiling tussen 27 augustus en 22 september werd afgenomen. "Ik heb me officieel als kandidaat-burgemeester voorgesteld op 17 september", zegt Van Quickenborne. "Dat effect heeft in die bevraging dus nog niet meegespeeld. Ik heb er vertrouwen in dat dat resultaat voor onze partij bij de verkiezingen nog anders zal zijn."

De Clerck is blij met de peiling. "Ik onthou dat een groot deel van onze inwoners tevreden is met het beleid en dat vind ik een ongelooflijk sterk signaal." Dat Van Quickenborne zich ook kandidaat-burgemeester heeft gesteld, vindt de burgemeester jammer (CD&V/N-VA en Open VLD vormen een coalitie in Kortrijk, nvdr). "Never change a winning team wordt er gezegd. Jammer dat Open VLD nu de stekker uit ons team trekt. Van Quickenborne blijft beter in Brussel."

Van Quickenborne vindt het net goed dat er daardoor weer een ruimere keuze is voor de kiezer. "Wij hebben elk een andere stijl, de Kortrijkzanen hebben nu tenminste een keuze."

Veiligheid

Dat de twee lijsttrekkers er niet alleen een andere stijl op nahouden maar ook inhoudelijk van gedacht verschillen, blijkt duidelijk als het thema veiligheid wordt aangesneden. 

"Ik kan niet doof blijven voor wat er leeft in Kortrijk", zegt Van Quickenborne. "De Clerck leeft nog in het verleden, hij is veel te lang afwezig geweest in Kortrijk. De veiligheid in de stad heeft hij veel te laat aangepakt." De Open VLD-lijsttrekker vindt dat de burgemeester dringend werk moet maken van camera's met nummerplaatherkenning.

Onzin, reageert De Clerck. "Ik heb vorig jaar een 9-puntenplan opgesteld. Maar de criminaliteit in Kortrijk komt ook van over de grens. Zomaar camera's ophangen zonder een gecoördineerde actie van Vlaamse, federale en internationale politiediensten is onmogelijk."

"Op 14/10 een ander resultaat"

Op de sociaalnetwerksite Twitter hebben enkele politici gereageerd op de peiling. Open VLD-lijsttrekker in Oostende Bart Tommelein vindt de peiling niet overtuigend: "De huisbezoeken geven een totaal ander beeld dan de verschenen peilingen vandaag. De uitslag op 14/10 zal anders zijn."

Burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) is tevreden met de peiling. "65 procent van de Genkenaren is tevreden met mij en ons beleid... ik voer nog twee weken volop campagne"

Lijstduwer van stadslijst Open VLD/Groen/m+ in Mechelen Kristof Calvo reageert behoedzaam op de resultaten van de peiling. "Zetelverdeling op basis van peiling: stadslijst 14, N-VA 12, SP.A 7, Vlaams Belang 6 en CD&V 4. Anti-stadslijst coalitie is dus mogelijk dus nog 14 dagen knokken."

lees ook