Vermoedelijke cineast anti-islamfimpje aangehouden

De vermoedelijke cineast van het anti-islamfilmpje dat over de hele wereld protest heeft uitgelokt, is aangehouden. De man was vorig jaar voorwaardelijk vrijgelaten na een veroordeling voor bankfraude, mogelijk heeft hij de voorwaarden voor zijn vrijlating geschonden.

Momenteel wordt onderzocht of de vermoedelijke cineast van het anti-islamfilmpje de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling overtreden heeft. Na zijn veroordeling in 2010 tot 21 maanden gevangenis was hem door de rechter verboden  om gedurende 5 jaar zonder toestemming computers te gebruiken of te surfen op het internet. De rechtbank heeft beslist om de 55-jarige man aan te houden tijdens het onderzoek, omdat er een te groot risico zou zijn dat de man de benen neemt.

Zover bekend wordt hij niet vervolgd voor het maken van de anti-islamfilm, "Innocence of Muslims". In die zeer lowbudgetfilm wordt de profeet Mohammed geportretteerd als een vrouwengek, een pedofiel en een homo. Wereldwijd zijn moslims op straat gekomen, omdat het voor hen verboden is hun profeet af te beelden, laat staan op dergelijke manier.

Bij de protesten zijn verschillende mensen om het leven gekomen, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië toen de VS-ambassade daar in brand werd gestoken. Het geweld wordt wereldwijd veroordeeld.