Voorlopige oplossing voor Gentse daklozen

In Gent hebben zeven dakloze gezinnen en een aantal sympathisanten de hal van het stadhuis een tijd bezet. Na uren van onderhandelingen met de burgemeester, de schepen voor Armoedebestrijding en de OCMW-voorzitter kwam er een voorlopige oplossing uit de bus.

De daklozen kregen het voorstel tot opvang in het gewone circuit van de crisisopvang en nachtopvang, in afwachting van een structurele oplossing. De daklozen zeggen dat ze daarmee kunnen leven, maar ze eisen wel een definitieve oplossing voor 10 oktober.

De stad benadrukt dat er geen uitzonderingen gemaakt zijn, ook niet in deze verkiezingstijd. De vraag van de daklozen om in noodwoningen van de stad in te kunnen trekken, werd afgeketst. De noodwoningen zijn er voor mensen die onverwacht hun huis verliezen door bijvoorbeeld brand, en kunnen niet door daklozen gebruikt worden, zegt het stadsbestuur.

Blaarmeersen

Al maanden wonen de gezinnen, waarvan sommigen met kinderen, in tenten aan het recreatiedomein De Blaarmeersen. Maar zondag moeten ze daar weg van de stad. Dat namen ze niet, en daarom waren ze samen met een veertigtal sympathisanten naar het stadhuis getrokken.

In het stadhuis hebben ze een sit-in gehouden om een onderhoud te eisen met burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Enkele van de gezinnen zijn een paar maanden geleden uit hun huis gezet en ze vinden geen ander onderkomen. Volgens hen hebben ze geen hulp geweigerd, maar is het door het OCMW dat ze naar De Blaarmeersen zijn doorverwezen. Bij de stadsdiensten klinkt het dat ze hulp geweigerd hebben.

Termont zei dat hij het schrijnend vindt dat mensen anno 2012 in tenten moeten wonen. "We moeten een oplossing vinden. Maar er zijn spelregels en die kunnen we niet wijzigen door een actie."