Zwitsers verbieden de boerka niet

Zwitserland zal het dragen van kledingstukken die heel het gezicht of een groot deel ervan bedekken, op openbare plaatsen niet verbieden. In een nipte stemming heeft het Zwitserse parlement vandaag een voorstel in die zin verworpen.

Het Lagerhuis van het parlement stemde tegen een voorstel om de volledige sluier, zoals de boerka of de nikab, te verbieden op openbare plaatsen. Het werd een nipte stemming, met 93 stemmen tegen het voorstel en 87 voor. Het Hogerhuis verwierp het ontwerp al in maart.

Een parlementslid van de meerderheid noemde de maatregel "buitensporig" en zei dat een verbod schade zou kunnen berokkenen aan het toerisme uit islamitische landen. "Vandaag veroorzaakt het dragen van dergelijke kledij voor religieuze redenen geen echte problemen in het dagelijkse leven, de praktijk is weinig courant in de Zwitserse moslimgemeenschap. Als de dracht van een nikab of boerka verboden wordt, zal dat nefaste gevolgen hebben voor de integratie van moslima's in Zwitserland", zo zei hij.

De aanhangers van het ontwerp zijn van mening dat het zou bijdragen aan de promotie van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en aan de sociale integratie van de vrouw.