"Als het brandt, moet je geen olie op het vuur gooien"

Yasmine Kherbache (SP.A) verwijt de N-VA oorlogsretoriek te hanteren. "Jullie duiden een externe vijand aan", zegt de rechterhand van Patrick Janssens in DS Weekblad. "Wij doen niet meer dan de problemen harder benoemen", reageert Liesbet Homans, nummer twee op de N-VA-lijst.

Yasmine Kherbache en Liesbeth Homans doen op een verschillende manier aan politiek, dat blijkt uit een dubbelinterview in DS Weekblad.

Zo hekelt Kherbache het bezoek van de N-VA aan Antwerpen-Noord tijdens de zomercampagneweek, waar de partij de nadruk legde op de war on drugs. "De N-VA stigmatiseert de wijk, terwijl er al fors is geïnvesteerd. De drugoverlast en de criminaliteit zijn de laatste jaren merkbaar gedaald", zegt Kherbache.

Kherbache pleit ervoor positieve signalen te geven over de buurt. "Ik kom er zelf niet vaak, maar ik krijg toch een andere indruk wanneer ik met mensen praat uit de buurt. Zij zijn blij dat er openlijk over de problemen wordt gesproken", zegt Homans.

Kherbache gaat ook niet akkoord met de uitlatingen van De Wever na de rellen in Borgerhout. "Op een crisismoment moet je niet de stadsslogan ter discussie stellen. Als het brandt, moet je geen olie op het vuur gooien", zegt Kherbache. Volgens Homans was het voor de N-VA zaak "duidelijke taal te spreken, omdat de verontwaardiging en ongerustheid bij de Antwerpse bevolking groot waren".

"Ambras kan niet de regel zijn"

De kopvrouwen staan ook anders tegenover de federale regering. Voor Homans zijn de PS en de regering van Di Rupo de oorzaak van hun problemen. "In het politieke spectrum liggen de PS en de N-VA het verste van mekaar", stelt ze.

Voor Kherbache, die kabinetschef is bij Di Rupo, is zijn regering "een positief project om uit de impasse te geraken". Kherbache is blij dat er een regering bestaat waarmee er afspraken kunnen gemaakt worden rond criminaliteit, migratie, etc.

Ook voor Homans is de band met de federale regering belangrijk, maar om het gemeentebeleid kracht te kunnen bijzetten: "als er straffe taal gesproken wordt in de gemeenteraad, dan kan het geen kwaad dat die mensen ook in Brussel op tafel slaan". "Er wordt nu al op tafel geklopt, maar ambras kan toch niet de regel zijn", vraagt Kherbache zich af.

lees ook