"Hof van Cassatie verdrinkt in de procedures"

Het Hof van Cassatie verdrinkt in de procedureslagen. Dat zegt de eerste voorzitter van het hof in een interview met De Tijd. Minister Turtelboom erkent het probleem en wil extra filters inbouwen voor een procedure gestart kan worden.

In een interview zegt voorzitter Etienne Goethals dat "de slinger te ver is doorgeslagen". "In sommige zaken komen advocaten tot vier keer langs bij het Hof van Cassatie, nog voor het proces ten gronde is begonnen. Soms wordt de vierde keer zelfs het tegenovergestelde gepleit als de eerste keer. Dat is nu allemaal mogelijk, maar zo loopt het systeem vast."

"De procedures slepen veel te lang aan. En het wordt steeds erger. We krijgen nu al opmerkingen van het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Vooral in moeilijke dossiers zoals financiële fraudezaken duren de procedures ellenlang. Om uiteindelijk te horen dat de redelijke termijn is overschreden en dat de straf verminderd wordt."

"Als ik een advocaat was en een slecht dossier had, dan zou ik ook die talloze proceduremogelijkheden uitputten. Dat is logisch. Maar zo slepen de zaken eindeloos aan. Dat moet veranderen. Ik hoop dat er hervormingen komen", zegt Goethals nog.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) erkent het probleem en wil filters inbouwen alvorens een procedure kan starten. "Cassatie wordt overstelpt met werk, het hof wordt gezien als extra beroepsinstantie, wat het eigenlijk niet is. Wat we willen veranderen, is dat Cassatie eerst een inschatting mag maken of er voldoende elementen aanwezig zijn om een cassatieprocedure te starten. Zegt het hof van niet en het parket gaat daarmee akkoord, dan kan de procedure niet ingeleid worden."