"Sector is klaar voor groene nieuwbouwwoningen"

De bouwsector in Vlaanderen is voldoende uitgerust om vanaf 2014 "groene" woningen te zetten. De Vlaamse regering besliste gisteren dat al wie vanaf 2014 een nieuw huis bouwt, zelf groene stroom moet opwekken. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw gebeurt dat ook nu al vaak. "Wij zijn er klaar voor", luidt het.

Wie vanaf 2014 een nieuw huis bouwt, krijgt de keuze tussen zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. De bouwsector maakt zich sterk dat ze probleemloos aan de nieuwe, door Europa opgelegde richtlijn, zal kunnen voldoen.

"Wij plaatsen al jaren energiezuinige installaties in woningen. De bouwer moet rekening houden met een extra budget van enkele duizenden euro’s, maar er zijn ook belangrijke terugverdieneffecten", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. "Welke verwarmingsbron precies aangewezen is, hangt af van de grootte van de woning, de grootte van het gezin, de oriëntatie van de woning, enzovoort", luidt het. Wie geen energiesysteem wil plaatsen, kan er nog altijd voor kiezen om zijn nieuwe huis extra te isoleren.