Al Shabab-rebellen verlaten bolwerk in Zuid-Somalië

In Somalië hebben de islamitische strijders van Al Shabab de stad Kismayo verlaten. Kismayo was de laatste havenstad die nog in handen was van Al Shabab, een organisatie die banden heeft met Al Qaeda. De terugtrekking gebeurde 24 uur nadat Keniaanse en Somalische troepen de stad hadden ingenomen.
(archieffoto)

Troepen van verscheidene Afrikaanse landen voeren al lang een verbeten strijd om de gewapende milities van Al Shabab uit Somalië te verdrijven. Al Shabab wordt in verband gebracht met de piratenbendes die de regio teisteren. Kismayo gold daarbij als een belangrijk bolwerk, niet in het minst omdat de haven voor de rebellen een belangrijke bron van inkomsten vormde.

De militieleden van Al Shabab vertrokken gisteravond nadat Keniaanse en Somalische er eindelijk in waren geslaagd om de stad in te nemen. Terwijl Keniaanse troepen de stad vanop zee bestormden, namen andere Keniaanse en Somalische soldaten de stad vanop het land via het westen in. Bij de zware gevechten die daarop volgden zouden zeven doden gevallen zijn, vijf aan de kant van Al Shabab en twee militairen.

Als gevolg van de machtswissel verkeert de stad opnieuw in een vacuüm. Enerzijds is er opluchting over het vertrek van Al Shabab. Anderzijds heerst er ook chaos. Schurken maken van de  gelegenheid gebruik om de verlaten huizen en verblijfplaatsen  van de islamieten te plunderen.

Volgens een woordvoerder van het Keniaanse leger wordt momenteel nog nagegaan of alle islamitische militanten de stad effectief verlaten hebben. Al Shabab zelf meldde de terugtrekking uit Kismayo via Twitter. Al Shabab controleerde Kismayo gedurende vijf jaar. Onder hun fundamentalistische schrikbewind waren publieke terechtstellingen, zweepslagen en amputaties er schering en inslag.