Behouden CDE en Groen krappe meerderheid?

De verkiezingen beloven spannend te worden in Beerse. CDE en Groen hadden zes jaar geleden een zeer krappe meerderheid van 13 zetels op 25. Maar CDE kon toen nog rekenen op de stemmen voor kartelpartner N-VA. Dit keer trekt de N-VA met een eigen lijst naar de kiezer. CDE gaat daarom een kartel aan met Vlim.be.

In 2006 schopte CDE het van grootste oppositiepartij tot meerderheidspartij. De partij had genoeg aan de ene zetel van Groen om een meerderheid te vormen. Staf Willemsens (CDE-rechts op de foto) kreeg de burgemeesterssjerp.

Het wordt voor zijn partij spannend afwachten hoeveel stemmen op 14 oktober verloren gaan aan de N-VA, want CDE kan in tegenstelling tot 2066 niet langer rekenen op de aanhangers van N-VA-lijsttrekker Marc Smans of lijstduwer Peter Helsen. Samen met Simonne Woestenborghs, op plaats 4 bij de N-VA, waren ze zes jaar geleden nog goed voor samen 1.031 voorkeurstemmen.

Staf Willemsens zocht en vond met Vlim.be een nieuwe kartelpartner. De partij telt momenteel twee gemeenteraadsleden en maakte van 2000 tot 2006 nog deel uit van de meerderheid. “Na enkele gesprekken waren we het er unaniem over eens dat een samenwerking tussen CDE en Vlim.be een toekomst heeft”, verklaarde burgemeester Willemsens. “De doelen zijn vergelijkbaar en de programma's te verzoenen. Door te kiezen voor een kartel heeft Vlim.be ook een uitgesproken kandidaat-burgemeester die andere partijen niet hebben. We gaan als twee partijen samenwerken met respect voor ieders eigenheid.” Freddy Smans (links op de foto) van Vlim.be krijgt de derde plaats op de kartellijst toebedeeld.

Heeft Groen weer aan één zetel geneg?

De partij Groen behaalde zowel in 2000 als in 2006 slechts één zetel, maar lijsttrekker Joos De Meyer slaagde er wel telkens in een schepenpost te bemachtigen. Telkens was die ene zetel van Groen genoeg om de coalitie een - weliswaar krappe – meerderheid te bezorgen.

Joos De Meyer heeft intussen flink wat ervaring opgedaan als schepen. Of hij ook de komende zes jaar deel zal uitmaken van de meerderheid, hangt wellicht af van de zetelverdeling bij de andere partijen.

Wat met Gemeentebelangen?

Het wordt ook afwachten wat de andere partijen tijdens de coalitiegesprekken gaan doen met Gemeentebelangen, de lokale opvolger van het Vlaams Belang. Lijsttrekker Roel Dolhain veranderde de naam van zijn partij in de hoop het cordon sanitaire te doorbreken en deel te kunnen uitmaken van de meerderheid.

Stefan Poortmans trekt BEERSEplus

De vijfde partij waarop de inwoners van Beerse kunnen stemmen is BEERSEplus met oud-burgemeester Gust Adriaensen als lijstduwer. De partij is een samensmelting van de SP.A, Open VLD en enkele onafhankelijken.

Lijsttrekker voor BEERSEplus wordt eerder verrassend Stefan Poortmans. Zes jaar geleden haalde hij slechts 89 voorkeurstemmen op de VLD-lijst. BEERSEplus streeft naar een leefbare verkeerssituatie in Beerse. “Beerse gaat in 2018 naar een kleine 20.000 inwoners en verdient het om professioneel gerund te worden met nadruk op klantvriendelijkheid en efficiëntie”, zegt Hans Woestenborghs. “Een verstedelijkte gemeente die inzet op werkgelegenheid (exploitatie bedrijventerreinen Beerse-Zuid) en die modern en innovatief durft te zijn, maar vooral ook leefbaar qua verkeer, vandaar dat dit prioriteit 1 is voor BEERSEplus.”

Jef Van Nooten

lees ook