Brecht Evens tekent voor 9de stripmuur in Antwerpen

Op een van de lelijkste muren van Antwerpen prijkt sinds vanmiddag een kolossale prent van Brecht Evens, rijzende ster in de internationale strip. De negende stripmuur van Antwerpen is aangebracht op de gevel van een elektrische transmissie- kabine en beslaat tweehonderd vierkante meter. Vier mensen hebben er in totaal drie maanden aan gewerkt.

De negende stripmuur is het voorlopige sluitstuk van een stripparcours door de Antwerpse binnenstad. De eerste muur dateert inmiddels al van 2004 en was van de hand van Jan Bosschaert.

Daarna volgden onder meer wijlen Willy Vandersteen (via Studio Vandersteen), Merho (Kiekeboe), Ilah, Dick Matena en ook al wijlen Jef Nys. Initiatiefnemers zijn Linda Torfs van een bekende stripwinkel in Antwerpen en oud-gemeenteraadslid Johan Bijttebier (foto 2), die via de stripmuren aan stadsverfraaiing willen doen.

Alle muren zijn via sponsoring bekostigd. De eerste kostte 20.000 euro, die van Brecht Evens (en medewerkers) 50.000 euro.

Groot talent

Brecht Evens (Hasselt, 1986) brak in 2010 door met "Ergens waar je niet wil zijn" en bevestigde vorig jaar met "De liefhebbers". Zijn werk is vertaald in het Frans en het Engels. Evens won al de Willy Vandersteenprijs en in 2010 was hij de eerste Vlaming die een prijs in de wacht sleepte op het Internationale filmfestival in het Franse Angoulème.

Brecht Evens tekent geen strips maar schildert ze. Dat is ook op deze stripmuur het geval. Het op het eerste gezicht chaotische tafereel is een wandeling in de fantasie van de stripmaker. Via een ingenieus stelsel van trappen en plateaus ontmoet de kijker oud-lieven van Evens, historische personages, figuren uit de mythologie en vrienden en bekenden van de auteur.

De muur laat zich niet in één keer "lezen", ook al omdat het lover van de bomen op het pleintje van de Oever nu nog deels het uitzicht belemmeren. Tip: begin rechts onderaan, daar waar de tekenaar zelf naast een uit de kluiten gewassen wietplant staat.

Louis van Dievel