Meer starters kiezen voor beroep marktkramer

Het beroep van marktkramer zit in de lift. Uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat er de laatste jaren telkens een duizendtal marktkramers gestart zijn. Tot 2006 bedroeg het aantal starters gemiddeld nauwelijks 600. De groeiende populariteit van het beroep heeft verscheidene oorzaken, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

De afgelopen vijf jaar zijn er 1.775 beroepsmarktkramers bij gekomen. Eigenlijk waren er 4.562 starters, maar 2.570 daarvan hebben het beroep alweer verlaten en 217 gingen failliet. De balans blijft al bij al positief.  In de periode 2002-2006 kwamen er maar 2.701 starters bij, maar daar bleven er uiteindelijk maar 1.186 van over.

Het NSZ schrijft de hernieuwde populariteit toe aan de toenemende vraag naar lokale en artisanale producten maar ook aan het blijvende sociale karakter en het verbeterde marktkramersstatuut.

"Op een markt zijn diverse producten, van originele voedingswaren tot textiel, geconcentreerd en net die concentratie maakt het voor de consument aangenaam. Een markt is eigenlijk een "one stop shop", maar dan in open lucht. Bovendien is en blijft de wekelijkse markt een uitermate belangrijk sociaal moment en dat aspect is in deze individualistische tijden zeker niet verwaarlozen", aldus Mattheeuws. Sinds de wetsaanpassing van 2006 hebben marktkramers ook meer rechten.

Het NSZ wijst er wel op dat startende marktkramers vooraf best wel een marktanalyse maken. "Als er al twee marktkramers op dezelfde markt fijne vleeswaren verkopen, heeft het echt geen zin om daar een derde kraam bij te voegen", zegt Mattheeuws.