New York Times rouwt om voormalige topman

De voormalige topman van de New York Times is op 86-jarige leeftijd overleden. Arthur Ochs Sulzberger leidde de Amerikaanse krant 34 jaar en maakte van de regionale krant een nationaal medium.
1971: Sulzberger kon weer lachen toen de rechter de "Pentagon papers" toeliet.

De familie van Sulzberger kocht de krant in 1896. Arthur werd in 1963 uitgever. De New York Times groeide uit tot een van de invloedrijkste kranten in de VS.

In 1971 werden de zogenoemde "Pentagon papers" gepubliceerd, geheime documenten over de politiek-militaire inmenging van de VS in Vietnam. Uit de documenten bleek dat er werd gelogen over de oorlog tegenover het grote publiek en het Congres. President Richard Nixon eiste toen de stopzetting van de publicatie en ondernam juridische stappen, maar de rechter oordeelde uiteindelijk anders.

Onder leiding van Sulzberger werden artikelen in de krant 31 keer onderscheiden met de Pulitzerprijs, de hoogste Amerikaanse onderscheiding in de journalistiek. In 1992 nam Sulzbergers zoon de leiding over. Sulzberger zelf bleef wel in de Raad van Bestuur tot 1997.