Pad, egel en vos het vaakst onder de wielen

De gewone pad is het grootste verkeersslachtoffer onder de dieren in Vlaanderen. Ook de egel en de vos komen vaak onder de wielen van auto's en andere voertuigen terecht. Dat blijkt uit het telproject "Dieren onder de Wielen".

"Het wegverkeer in Vlaanderen blijft een hoge tol eisen onder de wilde dieren", zeggen Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen die samen met de Vlaamse overheid en 2.000 vrijwilligers het aantal dierlijke slachtoffers in kaart hebben gebracht. In vier jaar tijd kwamen er 23.574 meldingen van dode dieren in het verkeer binnen op www.dierenonderdewielen.be.

De gewone pad werd het vaakst gemeld als verkeersslachtoffer (7.118 keer). De top tien bestaat voorts uit de egel, vos, merel, bruine kikker, eekhoorn, bunzing, konijn, steenmarter en houtduif.

De vos en steenmarter zijn nieuw in de top tien, vergeleken met een studie uit 1995-1996. Dat komt omdat hun bestand zich de voorbije decennia hersteld heeft, zeggen de onderzoekers.

Opvallend is dat in West-Vlaanderen en Limburg meer slachtoffers langs de grote verkeersassen vallen, terwijl dat in het centrum van het land meer verspreid is over alle soorten wegen. Dat heeft wellicht te maken met de dichtheid van het wegennet en de verkeersintensiteit.

Voorts worden meer dieren overreden op wegen die bosgebieden en graslanden doorsnijden, concludeert de studie. De belangrijke wegen zijn meestal dodelijker en er vallen in de wintermaanden duidelijk minder slachtoffers.

De onderzoekers zeggen dat tijdelijke en lokale maatregelen soms kunnen helpen in afwachting van meer structurele oplossingen. Ze pleiten onder meer voor het aanbrengen van wildrasters in combinatie met faunapassages langs de snelwegen. Ze vragen ook een vervolgonderzoek, onder meer naar slachtoffers gemaakt door treinverkeer.