Politie neemt wangslijm van duizenden Friezen

De politie en het gerecht van Nederland nemen de komende 2 weken wangsluim af bij duizenden mannen in Noord-Friesland. Ze hopen zo een doorbraak te forceren in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra 13 jaar geleden.

Het is de eerste dag van het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek, 2.400 mannen zijn opgeroepen. In totaal willen politie en gerecht stalen bij 8.080 mannen afnemen, maar deelname aan het onderzoek is wel vrijwillig. 

Alle mannen die op 1 mei 1999 tussen de 16 en 60 jaar oud waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden, zijn aangeschreven. Die dag werd Marianne Vaatstra verkracht en daarna vermoord. Haar lichaam werd in een weiland bij Veenklooster gevonden.

Sinds 10 uur vanochtend kunnen de mannen terecht op 7 locaties rond Veenklooster, en op een locatie in Groningen, Dokkum, Leeuwarden en Drachten. Het openbaar ministerie heeft 2 weken voor het onderzoek uitgetrokken.

Het DNA wordt de daaropvolgende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeerd en vergeleken met het genetische materiaal van de moordenaar van Marianne Vaatstra, dat op haar lichaam en een aansteker is gevonden. Het NFI verwacht minstens vijf maanden nodig te hebben om het onderzoek af te ronden.